CRNA GORA DONELA ODLUKU: Neće povući odluku o proterivanju ambasadora Srbije?

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da neće povući svoju odluku o proglašavanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića nepoželjnom osobom.

Pixabay

Iz crnogorskog ministarstva kažu da, kao i evropski komesar Oliver Varhelji, pozdravljaju odluku Vlade Srbije da odustane od proterivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji, jer za to nije ni bilo razloga.

Ambasador Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne miješajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu čak i onda kada se Crna Gora grubo vrijeđala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite međunarodne adrese“, navedeno je u saopštenju.

Smatraju da se ambasador Srbije u Crnoj Gori u kontinuitetu mešao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, “svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini”.

Na ovo mu je iz Ministarstva vanjskih poslova više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu. Nažalost, uzalud i bez razumijevanja“, piše u saopštenju.

“Varhelji propustio da razmeni osnovne informacije”

Iz ministarstva navode i da je izjava premijerke Srbije Ane Brnabić govori da je ambasador Božović prenosio i zvanične stavove srpske vlade, što je, tvrde, potvrda i nastavak grubog mešanja u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Ističu i da je komesar za proiširenje EU Oliver Varhelji propustio da, pre izrečene sugestije, sa partnerima u Crnoj Gori “barem razmeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari”.

Vjerujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumio naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu miješa u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema“, navedeno je u saopštenju.

Ističu i da je Crna Gora u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima.

“Stoga, čvrsto smo uvjereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom na to da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji”, zaključeno je u saopštenju.