CRNA GORA VRATILA POLICIJSKI ČAS: Strože mere važe od danas, NAJGORI SU U EVROPI po broju zaraženih

Na teritoriji Crne Gore zabranjuje se izlazak iz objekata stanovanja od 21 do 5 časova, kao i međugradski saobraćaj vikendom, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. Ugostiteljski objekti i prodavnice, prema radiće do 18 časova. Posebne mere, kako je naveo Galić, biće uvedene Budvi i Tivtu, zbog složenije epidemiološke situacije u tim opštinama.

Pixabay

Galić je istakao da se radno vreme privrednih društva i preduzetnika koji obavljaju neesencijalne usluge na teritoriji Crne Gore ograničava od 7 do 18 sati. Tu spadaju tržni centri, prodavnice obuće i odeće, kozmetički saloni, teretane, kafići, kladionice, restorani…

Privredna društva i preduzeća sa esecnijalnim delatnostima, kako je naveo direktor IJZ, radiće kao do sada.

U Budvi i Tivtu zabranjeni su javni skupovi na otvorenom i zatvorenom, zabranjen rad ugostiteljskih objekata, privrednih društava koji se bave prodajom neprehrambenih proizvoda, a dozvoljen je rad službama koje pružaju usluge od javnog interesa. U ovim opštinama, kako je saopštio Galić, obustavlja se rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama – vrtići, škole, fakulteti, i prelazi se na onlajn nastavu.

Drugu sedmicu zaredom Crna Gora beleži najviše novozaraženih na 100.000 stanovnika među 45 evropskih zemalja

Zabranjuju se sportske manifestacije, a kako je kazao Galić, mere se ne odnose na treninge sportista koji se redovno testiraju.

“Građanima Budve i Tivta preporučuje se da ne napuštaju teritorije tih opština kako bi se spriječilo širenje epidemije”, kazao je direktor IJZ.

Galić je naveo da crnogorski državljani i stranci, osim iz Velike Britanije i Severne Irske, mogu da ulaze u Crnu Goru preko svih graničnih prelaza uz negativan pi-si-ar  test koji nije stariji od 72 sata.

“U Crnu Goru mogu da uđu građani Francuske, Portugala, Španije, Danske, Holandije, Republike Irske, Belgije, Češke, Izraela, Malte, Južno, Estonije, Letonije, SAD-a, Južnoafričke Republike, Indije, Libana, Litvanije, Brazila, Bahrejna i Libana”, rekao je Galić na konferenciji.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović dodala je da će saopštene mere važiti narednih dana, s mogućnošću produžetka.

Borovinić Bojović je saopštila da se ugostiteljskim objektima zabranjuje puštanje muzike, kao i već važeća zabrana muzike uživo.

Borovinić Bojović je ponovila da mere neće dati rezultate ukoliko se ne uvažavaju i poštuju, preneo je portal RTCG.