Crna kutija dala zabrinjavajući odgovor: Koliko je dron koji je pao u Zagrebu opasan?

Iz olupine bespilotne letelice koja se u četvrtak srušila i izazvala eksploziju u Zagrebu izvučena je "crna kutija" koja je delimično oštećena, saopštio je načelnik Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske Vlado Kovačević, koji kaže da fragmenti letelice upućuju na mogućnost da je nosila eksplozivnu napravu.

Pixabay

Pronađena “crna kutija” bespilotne letelice koja se u četvrtak srušila na Jarunu delimično je oštećena, ali bi trebalo da omogući pristup podacima o letu i radu raketnog motora, rekao je Vlado Kovačević Hrvatskoj radio-televiziji.

Kovačević je istakao da se za sada ne može reći ko je vlasnik drona, odakle je došao ili koja mu je bila misija.

Naglašava da će tačni podaci biti dostupni tek nakon veštačenja, a da su za sada sve samo pretpostavke.

– Možemo pretpostaviti da je letelica nosila eksplozivnu napravu, jedan deo ukazuje na to, ali sve ćemo to tek videti – naveo je Kovačević.

Kaže da, po svemu sudeći, letelica nije bila špijunske ili obaveštajne namene jer se eksploziv kod takvih letelica ne koristi.

– Pristupili smo istražnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo operisali oko. Imali smo prepreke – električni kabl neposredno u blizini i veliko stablo čiji je koren bio duboko u zemlji paralelno uz letelicu. Osim toga, bila je i pretpostavka da eksplozivna naprava još uvek može biti u trupu letelice. Najbitnije je da smo došli do crne kutije – objasnio je brigadir Kovačević.

Navodi da će se “čitanjem” kutije baviti vojni stručnjaci iz vazduhoplovstva, ali da će biti uključeni i stručnjaci sa Fakulteta strojarstva i naučnici, a da nije isključena ni saradnja sa partnerskim zemljama, prenosi RTS.

Nadležne službe u Zagrebu vodile su tokom celog dana istragu i bagerima iz kratera iskopavale delove bespilotne letelice koja se srušila na Jarunu.

Građani su upozoreni da se, radi svoje bezbednosti, udalje od mesta pada letelice, a iz prvog paviljona studentskog doma “Stjepan Radić”, najbližeg mestu na koje je dron pao, evakuisani su studenti.

Stoltenberg: Radićemo sa Hrvatskom na rasvetljavanju slučaja

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović kontinuirano je informisan o toku istrage i svim novim saznanjima i u stalnom je kontaktu sa vrhom Oružanih snaga i nadležnih službi, saopštili su ranije danas iz Milanovićevog kabineta.

Iako je Milanović na konferenciji za medije u petak pitao kako je moguće da jedna nesofisticirana letelica provede više od sat vremena iznad članica NATO saveza, a da niko to ne primećuje, iz njegovog kabineta danas ističu da se krivac ne može tražiti samo u NATO već i kod država članica.

– Ne može se tražiti krivac samo u NATO, odgovornost je i na državama članicama iznad kojih je letelica prošla bez njihove reakcije, ali nije vreme za upiranje prstom u bilo koga, važnije je da iz ovog događaja izvučemo pouku i da se to više ne ponovi – saopštili su iz Milanovićevog kabineta.

Nešto kasnije, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg napisao je na Tviteru da će sarađivati sa hrvatskim vlastima na utvrđivanju činjenica o padu drona u Zagrebu i da je o incidentu razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Sovjetska letelica u Hrvatsku ušla iz Mađarske

Snažna eksplozija kojoj je prethodio pad bespilotne letelice, odjeknula je u četvrtak oko 23 sata u Zagrebu, u blizini studentskog doma “Stjepan Radić” na Jarunu.

Za sada je poznato da se radi o bespilotnoj letelici sovjetske proizvodnje, teškoj nekoliko tona, koja je, kako tvrde hrvatski zvaničnici, lansirana sa područja Ukrajine.

I dalje se čekaju odgovori na pitanja ko je i zašto lansirao letelicu, te kako je proletela kroz vazdušni prostor tri NATO članice, a da niko nije reagovao.

Vlada Hrvatske je u petak saopštila da je letelica u hrvatski vazdušni prostor ušla iz smera istoka prema zapadu, odnosno iz vazdušnog prostora Mađarske, brzinom od 700 kilometara na čas, na visini od 1.300 metara.

Preletela je Rumuniju za tri minuta, da bi ušla u Mađarsku, gde je provela između 40 i 45 minuta. U samom hrvatskom vazdušnom prostoru bila je sedam minuta pre nego što se u 22.57 srušila u park u Zagrebu.

I ruska i ukrajinska strana tvrde da letelica nije njihova.