CRNA LISTA AMERIKE: SAD uvele NOVE SANKCIJE RUSIMA, oduzimaju i IMOVINU koju biznismeni imaju kod njih

amerika
dnevno.rs/kolaž.rs

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela je nove sankcije za sedam ruskih oligarha i 17 ruskih državnih zvaničnika zbog, kako se navodi ruskih "zlih aktivnosti" širom sveta.

 

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je danas da su na meti sankcija i 12 kompanija u vlasništvu oligarha za koje se smatra da su bliski ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, uz državnu kompaniju za trgovinu oružjem i ogranak jedne banke. Kažnjeno je ukupno 38 pojedinaca i firmi, navodi agencija AP.

Visoki američki zvanišnici rekli su da sankcije nisu odgovor na bilo koju pojedinačnu rusku aktivnost. Oni su rekli da se radi o kažnjavanja Moskve zbog njenog sve većeg suprotstavljanja, uključujući njenog delovanja na Krimu i u istočnoj Ukrajini, podrške sirijskom predsedniku Bašar al Asadu, hakovanja i pokušaja podrivanja zapadne demokratije.

Nove sankcije objavljene su dok administracija pokušava da pokaže da predsednik Donald Tramp nije suviše mekan prema Kremlju.

Mnogi od pogodjenih su pojedinci i firme povezani s ruskim energetskim sektorom, uključujući firme povezane s državnim Gaspromom. Zvaničnici su rekli da je cilj da se pokaže da su podložni američkim kaznama oni koji su finansijski profitirali od vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina, navodeći da su mnogi od sankcionisanih lično blisko povezani sa Putinom. Među pogođenim je tajkun Oleg Deripaska.

Mnogi od ruskih oligarha i političara i povezanih firmi su već identifikovani u ministarstvu finansija i Stejt departmentu kao potencijalne mete sankcije na spisku koji je sastavljen i objavljen u januaru.

Sankcije zamrzavaju svu imovinu koju navedeni imaju u SAD i teritorijama pod američkom upravom, i zabranjuju Amerikancima da sa njima posluju. Vlada SAD će Amerikancima koji trenutno posluju s tim firmama ili pojedincima dati uputstva kako da postepeno prekinu i da izbegnu kršenje sankcija.

Prošlog meseca SAD su kaznile 19 Rusa i pet firmi sankcijama, u prvoj primeni Zakona o suprotstavljanju američkim neprijateljima preko sankcija, usvojenom prošle godine. Cilj tog zakona je da se kazni Rusija zbog mešanja u američke izbore, kao i zbog akcija namenjenih da podriva demokratiju u Evropi.

Prema tom zakonu predsednik SAD takođe može da uvede sankcije Iranu zbog destabilizujuće aktivnosti na Bliskom istoku i Severnoj Koreji zbog njenog nuklearnog i balističkog programa.loading...