CRNA MAPA KORONE: Gradovi u Srbiji u kojima je na snazi VANREDNA SITUACIJA

Srbija se nalazi u trećem talasu epidemije korona virusa, a u prethodna 24 sata pozitivno je 1.545 osoba širom zemlje.

Pixabay.com/Kolaž

Na teritoriji 7 gradova i opština u Srbiji na snazi je vanredna situacija zbog širenja epidemije korona virusa, rekla je dr Darija Kisić-Tepavčević, zamenica Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

Kako je navela, među tim gradovima je i Beograd koji nije ukidao vanrednu situaciju od 3. jula, kada je ona uvedena zbog povećanog broja pozitivnih slučajeva.

Epidemiolozi navode da se trenutno nalazimo u piku trećeg talasa, a Srbija je juče oborila rekord po broju zaraženih u danu – čak 1.545 osoba u prethodna 24 sata pozitivno je na korona virus. U ovom talasu koji je, kako je ranije naveo epidemiolog dr Predrag Kon, počeo 4. oktobra, vanrednu situaciju proglasili su Bor, Rekovac, Aleksandrovac, Prokuplje i Novi Pazar.

Trstenik je vanrednu situaciju uveo 30. septembra, odnosno vratio posle samo dve nedelje od ukidanja. Posle 10 dana, to isto je učinio i Novi Pazar, koji je za vreme drugog talasa epidemije bio jedno od najvećih žarišta korone u zemlji.

– Cilj nam je da trenutno povoljnu epidemiološku situaciju u našem gradu što duže održimo. U tom smislu, svesni smo značaja poštovanja preventivnih mera. Grad Novi Pazar će, u saradnji sa svim državnim institucijama, sve svoje kapacitete u narednom periodu usmeriti prema kontroli mera i preporuka Ministarstva zdravlja i republičkog Kriznog štaba, a koje se odnose na sprečavanje i suzbijanje širenja virusa kovid 19 – saopšteno je tada iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

Vanrednu situaciju je zatim proglasilo Prokuplje, 20. oktobra zbog, kako je obrazložio Gradski štab, značajnog porasta pregleda pacijenata sa respiratornim tegobama, kao i zaraženih korona virusom.

Procena Kriznog štaba je da je, kako bi se sprečilo dalje širenje zaraze, neophodno donošenje vanrednih operativnih mera zaštite.

Još jedna opština koja je uvela vanrednu situaciju zbog korone je Aleksandrovac.

– U odnosu na ceo Rasinski okrug imamo inficiranih oko 40 odsto, što je veliki procenat u odnosu na veličinu opštine, morali smo da što pre uvedemo vanrednu situaciju – rekao je Mirko Mihajlović, predsednik opštine Aleksandrovac.

Vanrednu situaciju proglasio je prošle nedelje i grad Bor, gde je situacija ocenjena kao nesigurna. Broj zaraženih koronavirusom u Boru nastavio je da raste, u prethodna 24 sata prisustvo virusa potvrđeno je kod još 15 osoba iz Bora, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije.

Trenutno su zaražena i 3 zdravstvena radnika. Broj aktivnih slučajeva u ovom gradu trenutno je 86.

Poslednja srpska opština koja je zasad proglasila vanrednu situaciju zbog nestabilne epidemiološke situacije je Rekovac.

Odlučili su se za ovu meru jer je u poslednja tri dana povećan broj pozitivnih na kovid 19, kao i broj pregleda u Domu zdravlja. Od 6. do 24. oktobra registrovano je 16 kovid pozitivnih osoba, posle čega je uvedena vanredna situacija.

Ugostiteljski objekti moći će da rade do 21 sat, zabranjena su sva veća okupljanja. Na otvorenom je dozvoljeno okupljanje 20 osoba, a u zatvorenom prostoru jedna osoba na 4 kvadratna metra.

Gradovi koji nisu ukidali vanrednu situaciju

Valjevo, Kragujevac i Beograd nisu ukidali vanrednu situaciju koju je svaki od ovih gradova proglasio u piku drugog talasa.

Beograd je proglasio vanrednu situaciju 3. jula, a Valjevo 4 dana kasnije. Zbog elementarne nepogode prouzrokovane širenjem epidemije zarazne bolesti COVID-19, na teritoriji grada Kragujevca, odluka o donošenju vanredne situacije doneta je 30. juna.

U poslednja 24 sata, od 1.545 pozitivnih, i dalje je najviše u Beogradu – 796. Zatim sledi Novi Sad sa 111 novoinficiranih, a onda i Kragujevac sa 52 nova slučaja.

Na 4. mestu ove neslavne liste našlo se danas Valjevo, sa 44 zaražene osobe, dok tri manje ima Kraljevo. U Nišu je 29 registrovanih slučajeva u prethodna 24 sata, a Požarevcu 23. Podsetimo, u ovom gradu 30 zdravstvenih radnika pozitivno je na novi virus kovid 19, zbog čega je direktor požarevačke Opšte bolnice dr Danko Nikolić molio građane da poštuju sve epidemiološke mere.

U Loznici je 21 osoba pozitivna na kovid u proteklom danu, dok ostali srpski gradovi imaju manje od 20 inficiranih, ali je, kako je navela dr Kisić-Tepavčević, većina imala makar sporadične slučajeve koji su bili pozitivni na korona virus.

Podsetimo, trenutno se na respiratorima nalazi 47 osoba, a preminulo je još 5 pacijenata.loading...