CRNE NAJAVE: Amerika “vidi” da će na BALKANU IZBITI RAT – “Ekstremističko nasilje može dovesti do sukoba”

balkan
wikipedia.org

Balkan se prvi put ove godine pojavio u izveštaju uticajonog vašingtonskog Saveta za međunarodne odnose o "preventivnim prioritetima" među 30 globalnih žarišta

 

Iako je u grupi “niskoprioritetnih pretnji”, za Balkan se navodi da spada u grupu zemalja kojima prete opasnosti uzrokovane mogućim političkim nemirima i ekstremističkim nasiljem u regionu, čija je nestabilnost “više puta potresla ceo svet”.

Eskalacija napetosti ili ekstremističkog nasilja na Balkanu – u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji – mogla bi kao posledicu da ima političku nestabilnost i oružane sukobe, navodi se u izveštaju.

Podaci su dobijeni na osnovu istraživanja Centra za preventivne akcije Saveta za međunarodne odnose, a izveštaj su radili, desetu godinu zaredom, stručnjaci za spoljnu politiku.

Potencijalne opasnosti podeljene su u tri kategorije, s posebnim osvrtom na uticaj na američke interese.

NOVE OPASNOSTI

Uz Balkan se, kao pretnja, pominje sedam novih potencijalnih konfliktnih oblasti, uključujući opasnost od sukoba između Izraela i Hezbolaha. Od moguće konfrontacije srednje kategorije sukobi u Južnom kineskom moru prerasli su u prvorazrednu pretnju.

S druge strane, verovatnoća sukoba Turaka i Kurda prešla je, iz prvorazredne, u srednju pretnju, dok je nasilje u Libiji svrstano u najmanje verovatno.