CRNE PROGNOZE: Ova nedelja je VELIKI TEST ZA SRBIJU, ako se nešto ne promeni ZATVORIĆE SE OPET SVE

Treći talas korone uveliko je u toku i ako se ne budemo urazumili i poštovali protivepidemijske mere, za dve nedelje imaćemo više od 500 obolelih dnevno.

Pixabay.com

To je za beogradske medije izjavio epidemiolog dr Branislav Tiodorović, koji je dodao da, kada se pređe taj broj, moguće je da će biti doneta odluka da više ne bude nastave u školama i na fakultetima, već će nastava biti isključivo onlajn, od kuće.

“Ova nedelja biće veliki test, uverićemo se da li je i onaj deo naroda koji ne poštuje baš mnogo mere shvatio da je ozbiljno i da li svi naši apeli imaju nekog uspeha ili smo osuđeni na potpuni neuspeh. Za mene je prijatno iznenađenje što se u Nišu prethodna dva-tri dana, kao i u nekim drugim gradovima, ugostitelji pridržavaju radnog vremena do 23 sata. Ako i u Beogradu bude krenulo kako valja, onda nećemo preći 100-150 novih pozitivnih dnevno. Međutim, ukoliko u Beogradu ne bude shvaćeno koliko je situacija ozbiljna, kao i u Novom Pazaru, koji je ukinuo pa ponovo vratio vanrednu situaciju pod pritiskom s vrha, imaćemo najmanje 300-400 novih slučajeva dnevno vrlo brzo”, kazao je Tiodorović za Kurir.

Upitan šta će biti sa školama i fakultetima, kaže da se škole i fakulteti zasad drže.

“Ali ako pređemo 500 zaraženih za dan, što je realno očekivati da će se desiti u naredne dve nedelje, ako se narod ne uozbilji, nastava više neće biti u školama i na fakultetima, već isključivo onlajn”, rekao je on.

Na pitanje koje su to mere koje će se uvesti, epidemiolog kaže da se radi o zatvaranju ugostiteljskih objekata i smanjivanju okupljanja sa 30 osoba na pet.

“Oni gradovi i varoši koji se trude ne treba da budu kažnjavani. Geografskom distribucijom broja pozitivnih videće se gde je žarište, pa ako bude trebalo, i pojedini delovi grada biće zatvoreni ili deo grada neće u potpunosti funkcionisati. Ne treba uvoditi policijski čas, već potpuno zatvoriti kafiće, restorane, a prodavnice, snabdevanje hranom, pumpe i apoteke treba ostaviti da rade. Zatvorićemo i bioskope, pozorišta, neće biti dozvoljene nikakve manifestacije, ni kulturne ni muzičke. Zašto bismo u Pirotu išta zatvarali kad taj grad za tri meseca ima ukupno osam slučajeva? Ne moraju svi da plaćaju ceh zbog neodgovornog ponašanja nekih”, istakao je Tiodorović.loading...