CRNI DANI ZA GOŠU: Vlada neće pomoći, RADNICI NASTAVLJAJU ŠTRAJK od 1. septembra

Goša
print screen/youtube.com/ПАЛАНКА ДАНАС

Štrajkački odbor Goše je, posle vesti da je postignut dogovor i da će posle skoro šest meseci do petka biti prekinut štrajk, saopštio da je dogovor propao.

 

Sada kažu da je dogovor propao, jer im je direktor Mulituin Šćepanović preneo poruku ministra privrede Gorana Knežević da država neće da im pomaže, prenosi RTS.

Takođe, u Ministarstvu privrede kažu da ostaju pri dogovoru, ali da nikakva uplata nije moguća pre nego što se isporuče dva vagona za srpske železnice. 

Predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić je jutros izjavio da su radnici doneli odluku o prekidu štrajka kada radnicima bude uplaćena prva od dve dogovorene uplate od po 30.000 dinara. 

–Direktor Milutin Šćepanović kaže da ministar i vlada neće više da nam pomažu, da smo neradnici i da niko nema poverenja u nas– tvrdi Vujičić. 

Navodi i da je bio kod generalnog direktora sa ljudima iz Štrajkačkog odbora i da mu je rekao da dogovor ne važi, kao i da su radnici i dalje u štrajku. 

–Prvi septembar je u petak, eto nas, čim decu pošaljemo nekako u školu, eto nas ponovo u Beogradu– dodao je Vujičić. 

Šćepanović kaže da mu je u vladi rečeno – “ne”. 

–Naloženo mi je da se vagoni isporuče za tri do pet dana i da će odmah potom svakom radniku biti isporučeno 30.000 dinara, zato što imamo fakturu. U ovom slučaju je garant Vlada Srbije da će biti plaćeno. Svaki radnik će dobiti po 30.000 onog momenta kad se isporuči– kaže Šćepanović. 

Vujičić je jutros rekao Tanjugu da je postignut dogovor rukovodstva sa Agencijom za osiguranje i finansiranje izvoza, koja će sa 20 miliona dinara pomoći da se završi posao za Iran. 

Rekao je da će, zahvaljujući tom poslu, radnici dobiti po 30.000 dinara ove nedelje i još 30.000 dinara naredne nedelje, kao i da će početi da rade čim dobiju prvu uplatu. 

–Dogovor smo postigli sa Agencijom za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), uz asistenciju Ministarstva privrede. Vlada je dala zeleno svetlo za taj posao–naveo je Vujičić. 

Vujičić je objasnio da je reč o poslu koji je započet pre godinu dana, odnosno izvozu vrata za vagone u Iranu. Posao za Iran je vredan 400.000 evra i AOFI ce dati “Goši” 20 miliona dinara kako bi taj posao mogao da se završi, što će biti za oko 20 dana. 

Zatim će, prema njegovim rečima, “Goša” naplatiti sredstva i vratiti novac AOFI. Radnici “Goše” su više od meseci u štrajku zbog neisplaćenih zarada, a traže i uplatu poreza i doprinosa, kao i povezivanje staža. U “Goši” ima oko 260 štrajkača, od ukupno oko 350 radnika. 

Glavni zahtev Štrajkačkog odbora je da se radnicima daju neisplaćene zarade od 2015. “Gošu” je privatizovala 2007. godine slovačka firma “ŽOS Trnava”, a sadašnji vlasnik je “Lisnart holdings limitid” sa Kipra. Radnici tvrde da je to isti vlasnik.