Crnogorski lav vredi 200.000 evra: U transportu učestvovalo više osoba, poznate kazne za krijumčare (VIDEO)

Agencija za zaštitu životne sredine podnela je juče Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv NN lica zbog osnova sumnje da su počinjena krivična dela za koje se goni po službenoj dužnosti, a u vezi sa slučajem krijumčarenja lava.

Foto: facebook.com/Alexandar Dragicevic

– Postoje osnovi sumnje da je delo izvršeno od strane više počinilaca, a vrednost ove egzotične i zaštićene životinje se nezvanično procenjuje na iznos od oko 200.000 evra – saopšteno je na Fejsbuk stranici Agencije.

Apeluju na nadležne da se pozabave problemom krijumčarenja životinja i sve svoje resurse stave na raspolaganje kako bi se, kako su kazali, pristupilo ovom višedecenijskom problemu na odgovoran i održiv način.

Podsećaju da je članom 265 Krivičnog zakonika Crne Gore predviđeno da će se onaj, ko se bavi prenošenjem robe preko carinske linije izbegavajući mere carinskog nadzora ili ko izbegavajući mere carinskog nadzora prenese robu preko carinske linije naoružan, u grupi ili uz upotrebu sile ili prietnje, kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

Dodaju i da je članom 311 određeno da, ko izvrši krađu zaštićenog prirodnog dobra, kazniće se zatvorom od jedne do šest godina, a ako je zaštićeno prirodno dobro oduzeto putem razbojničke krađe ili razbojništva ili ako vrednost ukradenog zaštićenog prirodnog dobra prelazi iznos od trideset hiljada evra, učinilac će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina.

Napominju i da je članom 312 Krivičnog zakonika predviđeno da, ko protivno propisima izveze ili iznese u inostranstvo ili uveze ili unese u Crnu Goru zaštićeno prirodno dobro ili posebno zaštićenu biljku ili životinju, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.