Čuvajte decu: Virusi haraju gradom!

Doktor
Pixabay.com

Temperatura, kašalj, dijareja, povraćanje i do 20 puta tokom noći, simptomi su zbog kojih su poslednjih dana pune čekaonice beogradskih domova zdravlja. Pune čekaonice

 

Povećan sekret iz nosa prvi je pokazatelj koji nagoveštava da vas je napao virus.

 
– U poslednje vreme se javlja veliki broj ljudi. Uglavnom su to respiratorni problemi, odnosno problemi gornjih disajnih puteva – kaže dr Dejan Jonev, pedijatar DZ ”Čukarica”.

Prema njegovim rečima, sve počinje od slivanja sekreta iz nosa u ždrelo, što se manifestuje kašljem.

– Kašalj je najjači uveče i ujutru prilikom buđenja. Praćen je i temperaturom, uglavnom ne višom od 38,5 stepeni – poručuje dr Jonev i dodaje da je ova vrsta virusa praćena glavoboljom, gubitkom apetita i malaksalošću.

Međutim, pored respiratornog, Beogradom vlada i stomačni virus čiji su simptomi daleko neprijatniji.

– Roditelji su se žalili kako im deca povraćaju i do 17-18 puta tokom noći. Čak i kada nemaju šta da izbace iz stomaka, imaju mučninu. Ako uzmu bilo kakvu tečnost, čak i u minimalnim količinama, odmah je povrate – priča dr Jonev dodajući da ovo učestalo povraćanje traje dva, a kompletan oporavak do deset dana.

Dr Dragana Trifunović Balašević, direktor DZ “Zvezdara” potvrđuje da ima povećanog broja pacijenata, ali kaže da su zbog kontakta za bolesnima, i sami lekari na udaru virusa.

– Mnogi se žale na stomačne i respiratorne probleme. Dosta mojih kolega se takođe razbolelo, tako da smo počeli da dolazimo sa zaštitnim maskama preko ustiju – dodaje dr Trifunović Balašević.

Ona naglašava da je najbitnije da se unose velike količine tečnosti i vitamin C u organizam, te da se izbegavaju mesta sa velikim brojem ljudi.

U OBRENOVCU BOLJA SITUACIJA

Direktor DZ “Obrenovac”, dr Bojan Pešić, kaže da ima pacijenata sa sličnim simptomima, ali da njihov broj ne odskače od uobičajenog.

– Nismo imali mnogo pacijenata. Uglavnom se žale na blago povećane temperature i na prehlade – kaže dr Pešić.