ČUVENI AKADEMIK PROGOVORIO O STANJU U SRBIJI: “Moramo da biramo hoćemo li biti narod, ili postati ovce”

Akademik Ljubomir Simović izjavio je da je poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića građanima koji protestuju, da mogu da pobede samo na izborima, "više nego cinična" jer se izbori održavaju po "njegovim pravilima i uslovima".

Printscreen

– Na taj način, ako bi sam pisao i kontrolisao pravila igre, on bi mogao da postane i prvak sveta, u čemu god hoće. I u fudbalu. I u boksu, ako bi njegovog protivnika u ringu njegova pravila obavezivala da se bori vezanih ruku i očiju – rekao je Sinović u intervjuu za nedeljnik NIN.

STIHOVI O KOJIMA BRUJI SRBIJA: Gotov protest, a svi pričaju o GOVORU TIHOMIRA STANIĆA na njemu (VIDEO)

Simović je naveo da je Vučić “izjavom da ne bi prihvatio zahtev ni pet miliona građana, praktično priznao da je predsednik samo onih koji su za njega glasali”.

– A već se zna da je on predsednik države u kojoj ljudi sa fantomkama, i sa bagerima bez registarskih tablica, uz prethodno obezbeđeno odsustvo policije i isključenje struje u kvartu, ruše nepoželjne objekte u Savamali – rekao je Simović.

CARSKI! Nikola Kojo u jutarnjem programu napravio FORU NEDELJE i zapalio društvene mreže (VIDEO)

On je rekao i da se “odavno zna da ima vladara koji misle da vlast nije vlast ako nije apsolutna, ako im ne da pravo da menjaju države, narode, jezike, istoriju, geografiju, klimu, prošlost, pa i samu budućnost”.

– Ako se nađemo u situaciji da ono što je vlast za nas izabrala prihvatimo kao svoj izbor, moramo da budemo svesni da smo dovedeni u situaciju da biramo hoćemo li da ostanemo narod, ili da postanemo ovce – rekao je Simović.

Na pitanje da li mu deluje razumno učešće na izborima pod ovim uslovima zastrašivanja, medijske blokade i ostalih metoda koji isključuju slobodne izbore, Simović je rekao da “naravno da nije razumno”.

– Ali nam ni beli listići nisu poomogli – naveo je Simović.

Simović je ocenio da su izložbe karikatura Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića “onemogućene na huliganski način”.

– Vlast, očigledno, ne bira sredstava, a to je znak panike. I opravdanog straha. Karikature su nepotkupljiva ogledala – rekao je Simović.