DA LI ĆE DOĆI DO ČEGZITA? Česi među najvećim EVROSKEPTICIMA, ali većina NE ŽELI da izađe iz EU

Prag
Dnevno.rs

Iako su najveći evroskeptici u Srednjoj Evropi Česi ne žele da napuste Evropsku uniju, jer bi prema najnovijoj anketi centra Europeum svega 34 anketiranih glasalo za čegzit, dok članstvo i ostanak u EU podržava tesna većina 54 odsto Čeha.

 

U istraživanju praške NVO Europeum Česi, Slovaci, Madjari, Austrijanci i Slovenci odgovarali su kako gledaju na članstvo svoje zemlje u EU i kao najveći evroskeptici pokazali su se Česi, medjutim, zahvaljujući starijim generacijama Čeha i mladima tesna većina nacije je za članstvo Češke u Uniji.

Kod starije generacije to je očigledno istorijsko iskustvo. Na mlade generacije utiče najverovatnije najviše to što mogu da koriste prednosti članstva u EU, recimo studijske boravke u inostranstvu – kazao je danas na konferenciji za novinare direktor Europeuma Vaclav Bartovic.

Čegzit odbijaju mladi do 35 godina i Česi stariji od 50 godina, dok su izrazito evroskeptične srednje generacije i u kategoriji Čeha izmedju 36 i 50 godina starosti 44 odsto bi bilo za Čegzit, dok bi 42 odsto glasalo za EU a podrška EU raste sa obrazovanjem anketiranih.

Ogromna većina Čeha svesna je i to tvrdi 82 odsto anketiranih da njihovi političari često zloupotrebljavaju EU svaljujući na Brisel kao na dežurnog krivca navodnu odgovornost za neke čisto češke probleme i korake.

Medju parlamentarnim političkim strankama samo ekstremistička Sloboda direktna demokratija i njen lider Tomio Okamura žele pošto poto da organizuju opšti referendum i ubede Čehe da na njemu izglasaju izlazak zemlje iz EU.

Privrednici i sindikati zajedno sa ekonomistima upozorili su tim povodom da bi za malu otvorenu privredu izvozom orijentisanu prevashodno na tržišta EU čegzit bio ekonomsko samoubistvo, kao nepotrebna amputacija zdrave ruke a češki premijer u ostavci koji trenutno pregovara o sastavljanju nove vlade, Andrej Babiš, kategorično odbija mogućnost da Česi dobiju pravo da na referendumu odlučuju o osnovnoj spoljno-političkoj orijentaciji zemlje i članstvu u EU i u NATO.

Okamurina ksenofobna antiislamska stranka ima podršku kada je referendum u pitanju kod predsednika Češke Miloša Zemana, ali Zeman naglašava da se zalaže da Česi treba da dobiju pravo da glasaju na referendumima i o čegzitu, ali da bi ih on lično nagovarao i učinio sve da Češka u Uniji ostane.loading...