DA LI ĆE RASPUST BITI PRODUŽEN? Ovaj scenario vodi do ZATVARANJA ŠKOLA

Škola onlajn ili u učionicama bila je višemesečna dilema u Srbiji od samog izbijanja pandemije korona virusa. Nakon perioda karantina, sa početkom nove školske godine ostavljeno je pravo izbora i više roditelja i đaka odlučilo se za nastavu u učionicama.

Škola
Pixabay.com

Međutim, sa porastom ukupnog broja zaraženih iznova se postavlja pitanje – da li je zatvaranje škola i prelazak na onlajn opcija ili će se nastaviti sa redovnom nastavom u školama?

Naime, ukoliko je jedan đak zaražen, nastava u školi se nastavlja. Ukoliko dvoje ili više đaka ima ustanovljeno prisustvo virusa Kovid 19, a dolazili su u kontakt sa drugarima, cela grupa ukoliko je odeljenje podeljeno, prelazi na učenje od kuće. Trajanje onlajn nastave je identično sa danima izolacije koja se preporučuje – 15 dana.

Kako sada stvari stoje, škole odolevaju i plan je da se ukoliko je moguće cela školska godina izgura u učionicama. Prema saznanjima “Blica”, Krizni štab nije do sada raspravljao o mogućnosti prelaska na učenje na daljinu, niti je utrđena brojka koja je gornja, crvena granica.

U Ministarstvu prosvete kažu da konačnu odluku o svemu donosi Krizni štab, ali osnovni plan je da se izbegne prelazak na učenje na daljinu. Kako dodaju, dosadašnje iskustvo je da nema zaražavanja u školama već se bolest “donosi spolja” iz porodice, okruženja…

Iako je postojala bojazan da će škole biti nesigurne i da će se među najmlađima virus vrtoglavno prenositi, to za sada nije slučaj.

Na današnji dan od 31. oktobra u predškolskim ustanovama je 12 obolelih mališana što je 0,005 odsto od ukupnog broja (224.000) dok je zaposlenih obolelo 82 od 30.200.

U osnovnim školama u Srbiji ima zaraženih ukupno 298 đaka od 524.000 što je 0.057 odsto obolelih. Učenici srednjih škola imaju viši postotak zaražavanja pa je od 245.000 njih 327 obolelo od Kovid 19.

Među zaposlenima i nastavnim osobljem više je obolelih u osnovnim školama i to 297 od 31.628 dok je u srednjim školama od 68.082 zaposlenih njih 126 ima prisustvo Kovid 19.