DA LI ĆE SE NAROD OBRADOVATI? Stižu povišice plate, ali za POSLANIKE, VUČIĆA i ANU BRNABIĆ!

Skupština - Brnabić - Vučić
Dnevno.rs/Kolaž

Posle niza stidljivih pokušaja da na dnevni red stave povećanje svojih plata, poslanicima u Skupštini Srbije će od 2018. godine i definitivno porasti zarade i to za pet odsto.

 

Sekretarka Skupštine Svetislava Bulajić, po nalogu Ministarstva finansija, sačinila je predlog skupštinskog budžeta za 2018. godinu. U njemu stoji da će budžet za zarade zaposlenih u parlamentu iznositi 288,75 miliona dinara, što je više za 13,75 miliona u odnosu na prethodnu godinu.

 
I dok se pretpostavljalo da će plate biti povećane zaposlenim činovnicima u Skupštini, veće zarade od januara dobiće i poslanici. Prema saznanjima “Blica”, poslanička plata biće povećana za oko pet odsto, što je u njihovom slučaju oko 3.400 dinara, u zavisnosti od koeficijenta svakog poslanika.

Takođe, od 2018. biće uvećan i paušal i to, u ukupnom iznosu, za oko 6,5 miliona dinara. Kako su Blicu rekli članovi Odbora za administrativno-budžetska pitanja, poslanički dodatak takođe će biti uvećan za pet odsto, odnosno biće veći za oko 1.300 dinara.

To bi značilo da će mesečna primanja poslanika od Nove godine porasti za nešto manje od 5.000 dinara.

U ovom trenutku poslanička plata kreće se oko 67.500 dinara, dok paušal, koji poslanici dobijaju uz osnovnu zaradu, iznosi oko 26.000 dinara.

Nezavisne institucije bez povišice

Povećanje plata zaposlenima u Skupštini Srbije neće biti najveće, jer će povišice od 10 odsto dobiti oni koji rade u policiji, vojsci, BIA, Poreskoj upravi, Upravi carina i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Za deset odsto veća primanja imaće i oni koji rade u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, učeničkog i studentskog standarda, kao i u ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite i ustanovama kulture. Zaposleni u sudovima i tužilaštvima takođe će imati za 10 odsto veće plate.

Službenici u Vladi Srbije takođe se nađaju povećanju zarada, a veću platu za oko pet odsto dobiće i premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić.

Na spisku onih koji će dobiti povišice od pet odsto su i profesori na fakultetima i višim školama, ali i državni službenici i nameštenici u Visokom savetu sudstva, Državnom veću tužilaca i Državnom pravobranilaštvu.

Najgore će proći zaposleni u nezavisnim institucijama. Zarade neće biti povećane zaposlenima u kancelarijama Poverenika za informacije od javnog značaja, Ombudsmana, DRI, članovima Fiskalnog saveta, Agenciji za borbu protiv korupcije i ostalim nezavisnim institucijama.