DA LI ĆE VAKCINA PROMENITI OVE BROJKE? Srbija novozaražene i dalje broji u hiljadama, a evo koliko ima umrlih od KORONE

Najnoviji podaci o korona virusu u Srbiji.

Pixabay.com/Kolaž

Prema najnovijim podacima o broju zaraženih korona virusom u Srbiji, za poslednja 24 časa testirano je 12.954 osoba od kojih je zaraženo još 2.653 osoba.

Preminulo je 41 pacijenata.

Na respiratorima se nalazi 242 pacijenata.

U Srbiji je imunitet na virus korona steklo između 25 i 30 odsto stanovništva, a samo uz vakcinu može se postići neophodnih 60 procenata, što je dovoljno da se zaustavi širenje virusa, kažu u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP) i očekuju da će to biti krajem proleća i početkom leta.

Marija Gnjatović iz tog Instituta ističe važnost vakcinacije u borbi protiv kovida-19, kako bi se stvorio kolektivni imunitet i napominje da građani ne treba da strahuju jer se, dodaje, sada primenjuje tehnologija koja postoji od ranije.

Ne bi trebalo da postoji neki veliki strah od primanja bilo koje vrste vakcina. Svakako su dobre i Fajzerova i ruska i kineska vakcina. Ruska i kineska bazirane su na nekim starim principima, a Fajzerova je nešto savremenija – rekla je Gnjatović.

Navela je da se očekuje da će vakcine biti efikasne više od 90 procenata nakon druge doze davanja i dodala da će se pratiti efekti vakcinacije, te da je u toku ispitivanje onih koji su primili prvu dozu Fajzerove vakcine.

Gnjatović očekuje da će vakcina biti efikasna i protiv novog soja virusa korona.

Desile su se značajne promene na proteinu koji je vrlo važan za ulazak virusa u naše ćelije, odnosno na stepen zaražavanja, ali vakcina deluje na mnogo veće delove proteina, tako da su proizvođači saglasni da će vakcina biti efikasna, a to je i moje mišljenje – ukazuje Gnjatović.

Navela je da se situacija prati i da se pun efekat vakcinacije očekuje dve nedelje nakon davanja druge doze.

Gnjatović objašnjava da prirodni imunitet zavisi od količine virusa kojom je pojedinac inficiran i dodaje da veća doza stvara jači i ozbiljniji imunitet, koji traje mnogo duže.

Kaže i da antitela nakon preležane bolesti mogu da budu prisutna u organizmu i nekoliko godina, ali da ima i onih koji se zaraze manjom dozom virusa, pa stvore imunitet koji traje par meseci, nakon čega su, ističe, delimično zaštićeni ili nezaštićeni.

Proizvođači vakcina kažu da se očekuje imunitet koji će trajati dve godine, ali vreme će pokazati – navodi Gnjatović i dodaje da ne postoje kontraindikacije za primenu vakcine ukoliko osoba već ima antitela.