DA LI ĆE VAŠE DETE BITI DUALNO OBRAZOVANO? Ovo su škole koje će primenjivati čuveni model učenja!

skola
Pixabay.com

Bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, električar, modni krojač i avio-tehničar, samo su neki od 19 obrazovnih profila koncipiranih za dualni model učenja, koji će se realizovati u 49 srednjih stručnih škola.

 

To znači da će učenici koji se opredele za ovaj model, u zavisnosti od godine učenja, provoditi jedan, dva ili tri dana na praktičnoj nastavi.

 
U 49 srednjih škola đaci po dualnom modelu mogu upisati neki od sledećih smerova: tehničar za logistiku i špediciju, operater za preradu metala, oprerater za izradu nameštaja, modni krojač, elektrotehničar obnovljivih izvora energije, električar, mehaničar motornih vozila, industrijski mehaničar i bravar-zavarivač.

Najviše opcija, čak deset ovakvih smerova, nudi Vazduhoplovna akademija u Beogradu: avio-tehničar, mehatroničar za transportne sisteme aerodroma, tehničar vazdušnog saobraćaja, tehničar vazdušnog saobraćaja za spasavanje, tehničar vazdušnog saobraćaja za bezbednost, avio-tehničar za vazduhoplov i motor, avio-tehničar za elektroopremu vazduhoplovstva, mehatroničar za raketne sisteme i mehatroničar u radarske sisteme.

U sve gore navedene profile planira se upis 1.872 učenika, dok pored toga postoje i 43 profila sa elementima dualnog obrazovanja, što podrazumeva učenje kroz rad u preduzećima ili školskim učionicama-radionicama u maksimalnoj mogućoj meri, sa ukupno planiranih 3.879 učenika. Među ovim profilima najzastupljeniji je trgovac, koji bi po planu trebalo da se realizuje u 40 škola – kažu iz Ministarstva prosvete.

Kada se sve sabere, dualno obrazovanje će, u većoj ili manjoj meri, ući u 127 škola u 69 gradova i opština širom Srbije, sa ukupnim obuhvatom 5.751 učenika.

Kako objašnjavaju iz Ministarstva, zainteresovanost kompanija da pruže podršku ovom modelu prevazišla je sva očekivanja, jer je preko 2.000 njih dostavilo izjave o nameri za saradnju sa školama i podršku učenicima koji će upisati ove profile.

“Agromehanika” Boljevac, “Hemofarm” iz Vršca, “Magna” Odžaci i “FAM” Kruševac, samo su neke od kompanija koje će se od septembra prvi put naći u sistemu dualnog obrazovanja. Takođe, nakon pristiglih komentara na Zakon o dualnom obrazovanju i završenim javnim raspravama, MPN će, u saradnji sa svim relevantnim partnerima, uvažiti sve konstruktivne predloge i implemetirati ih u ovaj zakon ,a sve u cilju obezbeđivanja kako kvaliteta tako i zaštite dece u procesu dela učenja koja stiču u kompanijama – ističe Gabrijela Grujić, savetnik ministra prosvete za dualno obrazovanje.