Da li ćemo u budućnosti SVI MORATI DA IMAMO KOVID PASOŠ? Evo šta na to kaže SZO

Počinje masovna vakcinacija na 300 punktova u gotovo svim gradovima. Agencija za lekove izdala je rešenje za 100.000 vakcina iz Kine, koje su prošle sve testove i mogu da se daju.

Pixabay.com

Direktor SZO u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je da u našoj zemlji ima više doza vakcina nego u drugim državama sveta zahvaljujući intenzivnom radu na njihovoj nabavci.

Naveo je da se SZO protivi uvođenju kovid pasoša, pošto bi se time pravile razlike između ljudi, što nikako nije prihvatljivo.

“Naš stav je da ti pasoši, takvi kakvi su, ne smeju dolaziti u obzir i ne bi se smeli uvoditi od strane država. A šta će uraditi države, na to pitanje nemam odgovor”, naglasio je Ivanuša.

Ivanuša je istakao da do sada nije potvrđen nijedan smrtni slučaj kao posledica vakcinacije.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica kovida 19 preminula još 21 osoba, a zabeleženo je 1.578 novih slučajeva zaraze, od 9.040 testiranih. Na respiratoru 182 pacijenta.

Da li će ostati ili se ublažiti postojeće mere, znaće se nakon sastanka Kriznog štaba.

Posle jednomesečnog raspusta, osnovci i srednjoškolci ponovo su u klupama. Zbog neprohodnih puteva u ruralnim srediama u oblasti Sjenice i Novog Pazara, okolini Zaječara i Leskovca nastava se održava na daljinu. Zbog pandemije, školska godina trajaće pet dana duže.