DA LI DA “PAKUJETE KOFERE”? Ako kod sebe prepoznajete ovih SEDAM ZNAKOVA – tražite POSAO U INOSTRANSTVU

Sat otkucava ,a vi ste na istom mestu gde ste bili i pre godinu dana - dosađujete se bez posla ili na radnom mestu bez budućnosti i iznova pitate sebe "da li da oprobam sreću u inostranstvu?“ Verujte, niste jedini koji se isto pita!

Posao
Pixabay.com

Hiljade ljudi u Srbiji suočava se sa istom dilemom svakodnevno. Situacija nije drugačija ni u komšiluku. Ali kako da znate da ste spremni na tako veliki korak? Kako da znate da je pravo vreme da počnete da tražite posao u inostranstvu?

Možda vam možemo pomoći. U ovom članku ćemo vam navesti nekoliko znakova koji su sigurni pokazatelj da je vreme da počnete da listate oglase za poslove u inostranstvu.

Bez posla ste više od godinu dana

Prošlo je punih godinu dana, a u vašoj radnoj knjižici nije prošao ni jedan dan. Nemate novca niti volje da sebi udovoljavate kao ranije. Nezaposlenost u zemlji je nikada veća, pa je konkurencija sve oštrija a kao rezultat toga, na tih par slobodnih radnih mesta uslovi su sve gori.

Već na prvom koraku vrlo je jasno da morate da počnete da ozbiljno razmišljate o novom početku u inostranstvu.

Vaš posao nema budućnost

Posao koji trenutno obavljate uzima danak a valuta su vaši živci. Od prvog dana svakog dana ponavljate jedno te isto. Nemate nikakve izazove, nikakve šanse da dobijete povišicu ili unapređenje, a najsrećniji ste kada na kraju dana tiho pozdravite sve i što pre izjurite.

No, i pored toga ne smete da date otkaz pošto se plašite da ćete završiti u prvoj grupi u ovom tekstu. Da li ste razmišljali o poslovima van Srbije?

Vaš CV je prazan

Pravite se na trenutak da ste vi poslodavac i pogledajte svoj CV. Ako je sve što vidite gomila teksta sa namerom da pokrije odsustvo radnog iskustva a jedina stvar koja ima smisla je vaše ime, razmislite o tome kako će posao u inostranstvu uticati na vašu radnu biografiju.

Čak i pola godine na nekom radnom mestu u inostranstvu će obogatiti vaš CV i učiniti ga interesantnijim. Štaviše, ukoliko u radnoj biografiji imate bar jedno radno iskustvo u inostranstvu, šanse da ćete dobiti bolji posao u Srbiji povećavaju se za 50%.

Sposobnosti stečene u inostranstvu se više vrednuju

Napisati u radnoj biografiji da ste se specijalizovali za italijansku kuhinju je jedno, napisati da ste istu specijalizaciju stekli u Rimu je nešto sasvim drugo. Neke veštine izgledaju mnogo bolje ukoliko ste ih stekli na mestu gde se izuzetno cene.

Isto tako će vaše poznavanje nemačkog jezika delovati uverljivije ukoliko u vašoj radnoj biografiji stoji da ste zapravo imali posao u Nemačkoj.

MAŠTATE DA ODETE “PREKO GRANE”? Ovo može da pomogne – NAJBOLJI SAJTOVI ZA POSAO U INOSTRANSTVU

Srce vam se razlupa svaki put kada neko koga znate nađe posao u inostranstvu

Da li je vaš Facebook krcat slikama prijatelja sa egzotičnih destinacija? Mladi i neumorni, vaši prijatelji nalaze poslove na svim krajevima sveta – od Kine do Amerike.

Srce vam lupa jer i sami znate da želite isto i za sebe ali vam neki glas kaže ne i podseća vas na to kako sve može da krene po zlu. U ovoj situaciji, savetujemo vas da pratite svoje srce a ostalo će doći na svoje mesto.

Imate avanturističkog duha ali ne i novca da putujete

Živite za avanturu ali nemate dovoljno ni za hostel na Tajlandu? Ukoliko želite da upoznate nove kulture, putovanja i rad u inostranstvu su stvoreni jedno za drugo. Nađite posao u nekoj egzotičnoj destinaciji, čak iako nije previše plaćen.

Za nekoliko meseci će vam se možda ukazati i bolja prilika i možete da živite život kakav ste oduvek želeli tamo gde ste oduvek želeli da otputujete.

Svaki dan vam je isti

Da li ste ikada gledali “Dan mrmota”? Ako niste, film govori o čoveku koji proživljava isti dan iznova i iznova. Da li vas to podseća na vas? Ako osećate da vam je život u Srbiji postao monoton i da ne ostvarujete svoj pun potencijal, verovatno je vreme za promenu.