“DA LI JE OVAJ POTEZ NAPREDAN KOLIKO DELUJE”: Ovako AL DŽAZIRA analizira postavljanje ANE BRNABIĆ na mesto premijera! (VIDEO)

Ana Brnabić i Aleksandar Vučić
Dnevno.rs/Kolaž

Al Džazira Plus (AJ+) bavi se pričama koje oblikuju svet, istražujući izazove, borbe i uspehe današnjeg čovečanstva.

 

“Srbija je upravo dobila prvu predsednicu vlade koja je otvoreno izjavila da je gej, ali da li je ovaj potez toliko napredan koliko deluje”, reči su kojima je ova medijska kuća započela svoju analizu.

Oni su u okviru kratkog video-klipa objavili i izjavu Ane Brnabić koja je rekla da je ponosna na činjenicu da ju je Aleksandar Vučić predložio za mesto premijera Vlade Republike Srbije.

Al Džazira Plus beleži i da je to veliki pomak u zemlji koja “nema baš uređena prava LGBT zajednice”.

Više od 70 odsto Srba koji su LGBT verbalno su maltretirani i zlostavljani zbog svoje seksualne orijentacije ili polnog identiteta. Četrdeset sedam odsto Srba izjasnilo se u anketi da ne bi glasalo za stranku koja se zalaže za prava LGBT zajednice – izveštava Al Džazira Plus.

Međutim, ova medijska kuća podseća i na to da Ana Brnabić nije izglasana na mesto premijera, već da je predložena od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ako je Skupština izglasa, Brnabić će biti prva žena predsednik Vlade, a ujedno i najmlađi premijer.

Al Džazira Plus se dalje pita – koliko zapravo njen izbor zaista predstavlja napredak?

Srbija je podnela zahtev za članstvo u EU 2009. godine. Evropska unija je kritikovala način na koji se Srbija odnosi prema marginalizovanim grupama i zatražila je jaku i vidljivu političku podršku LGBT zajednice – piše AJ+.

Klip se završava printskrinom jednog tvita u kojem se kaže da je Vučić “svestan da izglašavanje lezbijke na mesto premijera služi tome da zamaže oči Zapadu dok u Srbiji širi svoju autoritativnu vlast”.

Snimak ove medijske kuće završava se karakterističnim namigivanjem glumca Kevina Spejsija iz serije “Kuća od karata” u kojoj on glumi Frenka Andervuda, političara koji je spreman da “gazi preko mrtvih“.