“DA LI JE OVO KRAJ?” Doktor Seferović izneo ŠOK tvrdnje o koroni i postkovid sindromu

Građani Srbije najčešće obolevaju i umiru od bolesti srca i krvnih sudova. I korona je ostavila ozbiljne posledice.

printscreen

Istraživanja pokazuju da su upala srca, infarkt i depresija, najčešće posledice kod onih koji su imali kovid-19, i da kod mnogih postkovid sindromi traju mesecima.

Petar Seferović, potpredsednik Evropskog udruženja kardiologa, kaže za RTS da su posledice koronavirusa pokazale da je kovid ozbiljna sistemska bolest koja prvenstveno pogađa pluća, ali i srce.

Prema njegovim rečima, korona na neki način ističe ono što je najslabije u organizmu. Nije  to, kako kaže, samo srčana bolest ili neke humoralne bolesti kao što su dijabetes ili poremećaj funkcije lipida, nego se dešava to da, u organizmu koji bi normalno funkcionisao 15 godina, korona nađe najslabiju tačku.

Imamo primere da pacijenti koji imaju latenti dijabetes dobiju stvarni dijabetes i moraju na insulin, da oni koji imaju bolest pluća posle korone uđu u dekompenzaciju, a o srcu da ne pričam“, ističe dr Seferović.

Veoma je važno, kako ističe, da su lekari brzo shvatili da je kovid sistemska bolest, koja pogađa pre svega krvne sudove.

Mladi ljudi umiru zbog toga što imaju zapaljenje unutrašnjeg dela krvnih sudova, dobijaju trombozu pluća i čovek koji je u najboljim godinama sa relativno malim simptomima dobije emboliju pluća i umre. Zato je ova bolest veoma opasna“, objasnio je doktor.

Imamo sreću, kaže doktor Seferović, što je omikron varijanta kao završnica koronavirusa mnogo blaža, međutim moramo biti veoma oprezni, jer ona zadržava osobine osnovnog virusa, posebno kod starijih.

Postoje pacijenti koji su bili u izvanrednoj formi, a veoma brzo su došli do dekompenzacije srca, promene mentalnog statusa, povećanja krvnog pritiska, pogoršanja šećerne bolesti, rekao je doktor.

Najbolje je da čovek sebe monitoriše, ako neko posle korone ima kratak dah, ne može da toleriše napor, treba da uradi osnove analize u kardiološkim ordinacijama“, naveo je doktor Seferović.

Problem je u tome što korona na neki način, ako je u težem obliku, ubrzava proces starenja i te posledice je javljaju veoma rano, rekao je doktor.

Ono što nije ohrabrujuća vest ili pitanje, a o kome se sve više priča i u Evropskom udruženju kardiologa, ali i u strukovnim organizacijama, jeste: da li je ovo kraj“, rekao je doktor.

Ako je ovo kraj, ako koronavirus sa omikronom ulazi u ljudsku populaciju, to je sve jako dobro, ali… da li je ovo kraj“, kaže dr Seferović.

Ono što mi preporučujemo pacijentima, jeste da tri do šest nedelja nemaju fizičku aktivnost, međutim i neaktivnost je isto toliko loša, tako da neko ko je imao kovid treba da nađe balans između onoga što treba da radi i onoga što može da radi“, rekao je doktor Seferović.