DA LI JE POTREBNA TREĆA DOZA VAKCINE? Doktor Kon objašnjava ko bi trebalo da je primi

Epidemiolog dr Predrag Kon ne isključuje mogućnost primanja treće doze vakcine, ali ističe da će Nacionalni komitet za imunizaciju dati uputstva o trećoj dozi.

printscreen/Prva

– To je nešto što je očekivano posebno kod onih koji su već utvrdili da nemaju antitela. Oni već stručno gledano mogu i da se vakcinišu, ali pošto će se sve raditi zasnovano na dokazima, tako će i to – navodi doktor Kon.

Povodom izjave dr Vladislava Vukomanovića iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta da jedan od pacijenata ima veoma tešku posledicu, hemoparezu ili šlog, oduzetost leve strane tela, dr Predrag Kon kaže da i ovakvi sporadični slučajevi znače da teške forme mogu da pogode i decu, ali da srećom to nije češća pojava.

U poslednje vreme primećeno je i da deca imaju teže kliničke slike, konstatuje dr Kon za Televiziju Prva.

Kada je u pitanju vakcinacija trudnica, on kaže da su Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo i Nacionalni komitet za imunizaciju dali preporuku za vakcinaciju i da trudnoća nije više kontraindikacija.

– Vakcinacija se preporučuje u drugom i trećem trimestru trudnoće, a posebno onima koje imaju dijabetes, izrazito su gojazne, koje imaju hronične bolesti, jer je otkriveno da trudnice koje obole imaju češće prevremene porođaje. Postoje preliminarna istraživanja u inostranstvu koja su pokazala da su bezbedne. Konačna procena se vrši između ginekologa i same trudnice, jer svaka trudnoća je pojedinačna priča za sebe i ginekolog je taj koji procenjuje da li je neophodno da se dâ vakcina – dodaje epidemiolog.