DA LI SMO SE PREVIŠE OPUSTILI? Kisić Tepavčević poručila da OVE mere moramo poštovati

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da smo u periodu godine kada se zbog toplog vremna generalno smanjuje verovatnoća širenja kapljičnih infekcija i da je smanjena aktivnost virusa u populaciji. Ipak, kaže da ne smemo da zaboravimo da je on i dalje prisutan i da svi treba da pruže maksimum da spreče zarazu.

Printscreen RTS

Darija Kisić Tepavčević je rekla da je u mnogim zemljama gde je došlo do popuštanja mera zabeležen blagi skok broja zaraženih. Istakla je da se nada da Srbija neće biti jedna od tih zemalja.

Polazimo od pretpostavke da je svima najvažnije sopstveno zdravlje i zdravlje dece i porodice. Odgovornost je u tom smislu neupitna jer ćemo raditi najbolje kada je u pitanju naše zdravlje – navela je Darija Kisić Tepavčević.

Kaže da je često pitanje da li su se ljudi previše opustili pošto mnogi šetaju bez maski. Objašnjava da svako procenjuje rizik i da na otvorenom maske nisu neophodne, naročito ako se šeta sa članovima uže porodice, sa kojima se i inače provodi vreme.

Napominje da moramo maksimalno da se fokusiramo kada odlazimo u zatvorene prostore u kojima je veliki broj ljudi, kao što su banke, pošte i javni prevoz. Darija Kisić Tepavčević je rekla da je tu potrebno nošenje maski i pranje ruku.

Danas će biti održana sednica Kriznog štaba, a Darija Kisić Tepavčević je rekla da se one i dalje redovno održavaju s ciljem da se evaluiraju sve mere i da se virus što pre eliminiše iz populacije.

Dodala je da je toplo vreme pobudilo mnoge da razmišljaju o putovanjima.

U ovom momentu, jedino što možemo da kažemo i što smo preporučili, kao i zemlje u okruženju i Evropi, da osobe koje dolaze u našu zemlju treba da imaju test na prisustvo ovog virusa, koji je negativan, u vremenskom periodu koje je maksimalno 72 sata – rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Kada su u pitanju državljani Srbije, njihova putovanja zavisiće od država u koje putuju, ali će biti omogućeno komercijalno testiranje u te svrhe.