DA LI SMO SVESNI OPASNOSTI? “Pluća naše planete gore, to je međunarodna kriza” (FOTO)

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je u četvrtak uveče da su požari koji gore u Amazoniji, u Brazilu, "međunarodna kriza".

BETA

Najavio je da će s članovima “Grupe 7” najvećih privredno razvijenijih zemalja sveta predstojećeg vikenda na samitu u Bijaricu “razgovarati o ovom vanrednom stanju”.

“Naša kuća gori, bukvalno. Amazonija, pluća naše planete koja proizvode 20 odsto našeg kiseonika, gore, to je međunarodna kriza. Članovi G7, vidimo se za dva dana da razgovaramo o ovoj hitnoj situaciji”, napisao je šef francuske države na Tviteru.

BETA

Ta izjava odjek je izjave koju je 2002. godine dao njegov prethodnik Žak Širak o globalnom zagrevanju: “Naša kuća gori, a mi gledamo na drugu stranu”.

Generalni sekretaru UN Antonio Gutereš je u četvrtak rekao da je “duboko zabrinut” požarima u Amazoniji, posle tvrdnje predsednika Brazila, Žaira Bolsonara da je zbog požara u Amazoniji izbila “ekološka psihoza”. 

Stanje u najvećoj tropskoj šumi na planeti je veoma teško proceniti, ali Nacionalni institut Brazila za svemirska istraživanja (INPE) izvestio je o gotovo 2.500 novih požara za samo 48 sati u toj zemlji.

BETA

Po INPE-u, od januara do 21. avgusta u Brazilu je zabeleženo 75.336 šumskih požara, 84 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Po nevladinim organizacijama, 54 odsto tih požara je u Amazoniji.

Čelnici G7 – Francuske, Italije, Japana, Kanade, Nemačke, SAD i Velike Britanije, sastaju se na samitu na temu “borba protiv nejednakosti” i radi razmatranja glavnih spoljnopolitičkih pitanja, kao i vanredne situacije s klimom u svetu.