Da li ste skoro prišli Beogradskom ulicom? Ona od sinoć izgleda MNOGO DRUGAČIJE (FOTO)

Beogradska ulica
Youtube screenshot

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i glavni urbanista Milutin Folić prisustvovali su sinoć puštanju u rad novog uličnog smart osvetljenja u Beogradskoj ulici.

 

Gradonačelnik je naglasio da je ovakav vid javne rasvete prvi put instaliran u ovom delu Evrope.

– Reč je o led svetiljkama čija se jačina povećava i smanjuje u zavisnosti od saobraćajnog intenziteta i koje štede i do 40 odsto električne energije. Takođe nova tehnologija omogućava da se preko jednog centra kontroliše rad svih sijalica u sistemu – ukazao je Mali.

On je najavio da se ubrzano radi na pripremi potrebne dokumenatacije kako bi grad i JP „Javno osvetljenje” krenuli u postupak javnog privatnog partnerstva, s ciljem da se ulična rasveta na svih 160.000 stubova u Beogradu zameni novim led sijalicama.

Prema njegovim rečima, realizacija tog projekta mogla bi da se ostvari već do kraja godine, što će, osim uštede u električnoj energiji, omogućiti i lepši estetski efekat jer će grad biti bolje osvetljen.

 

Predstavnik „Cumtobel” kompanije, koja je donirala led sijalice, Saša Jelača izrazio je zadovoljstvo što je ta kompanija uspela da napravi partnerstvo sa Gradom Beogradom i osvetli upravo Beogradsku ulicu.

U Beogradskoj ulici instalirano je 18 led svetiljki evropskog proizvođača Torn, koji je u sklopu „Cumtobel grupe”, uz prateće senzore i savremeni sistem centralnog monitoringa i kontrole. Instalirane svetiljke zadovoljavaju najstrože EU norme i standarde kvaliteta.

Događaju je prisustvovao i direktor JP „Javno osvetljenje” Aleksandar Cincar Poposki.