DA LI ZAISTA POZNAJETE BEOGRAD? Pet ZBUNJUJUĆIH ‘adresa’ koje će vas odvesti na POGREŠNO MESTO’

gužva
Dnevno.rs/Petar Marković

Ako dobro poznajete Beograd, sigurno ćete znati gde su, na primer, "Studenjak" ili "25. maj". Ali, ako ga ODLIČNO poznajete, postavićete i dodatno pitanje: "Koji Studenjak" ili "Koji 25. maj", piše "Blic".

 

Mnogo kolokvijalnih i stvarnih naziva delova grada ili ulica odnosi se na dve ili tri lokacije. Tako da, morate dobro da poznajete sagovornika i kontekst da biste znali na koji deo grada je tačno mislio.

Studenjak

Zvanično, novobeogradski Studentski grad i starogradski Studentki trg imaju različite nazive. Međutim, za mnoge, posebno mlađe Beograđane, obe lokacije to je “Studenjak”. Može se reći da značenje varira: ako kažete “Studenjak” na levoj obali Save, svi će podrazumevati najveći studentski dom. Ako to kažete u starom delu grada, većina će misliti na Studentski trg ili park.

25. maj

Ko ne poznaje skoriju istoriju grada, pomislio bi da ova dva naziva nemaju nikakve veze jedan s drugim. Ali, obe institucije i lokacije na kojima se nalaze za Beograđane su “25. maj”. Jedan na Dorćolu, a drugi na Dedinju. I u oba slučaja to ime se koristi kao bliža odrednica ovih delova grada.

Dvojni nazivi ulica

Beograđani su se gotovo pomirili sa činjenicom da ni posle više od osam decenija od spajanja Beograda i Zemuna ni jedni ni drugi ne žele da se odreknu naziva ulica koji su postali duplirani, a najpoznatija je Cara Dušana. Tome bi i moglo da se prihvati kao izuzetak koji je svojevrsni simbol Beograda, da takva pojava nije mnogo rasprostranjenija. Ne samo da se nazivi ulica dupliraju u mnogim opštinama, već se to dešava čak i u okviru jedne opštine. Kada pretražite Ulicu Sručinski put, pojaviće se jedna na Ledinama, a druga na Bežanijskoj kosi, iako su oba dela grada na Novom Beogradu.

Stari železnički most

U Beogradu postoje novi i stari železnički most. Stari je trošan, sa jednim kolosekom iniskom konstrukcijom, a novi ima dva pilona. Međutim, oni koji ne koriste vozove i ne šetaju se obalama Save kao da zaboravljaju na njihovo postojanje i imenom “Stari železnički most” nazivaju onaj kojim prolaze tramvaji.

Dva sela sa istim imenom

Mnogo je sela u Srbiji koja nose isto ime, što nije ništa neobično. Ali, ona se vezuju za gradove kojima pripadaju i ne dešava se da u okviru istog grada postoje sela sa istim nazivom. Osim u Beogradu. Selo Dren postoji na opštini Lazarevac, ali i Obrenovac. Jeste da je reč o razlčitim opštinama, ali to su gradske opštine na jednoj teritorijalnoj jedinici.