DA LI ZAISTA TREBA GASITI MOBILNI TELEFON? Meteorolog otkriva šta sve NE SMEMO da radimo kada grmi!

U Srbiji je već danima veoma toplo, sunčano, ipak u pojedinim delovima zemlje bilo je i jake grmljavine. Pre nekoliko dana, blizu Prokuplja nastradala je žena dok je brala voće, a nedavno je u Crnoj Gori mladića u plićaku ubio grom.

Gromovi
Instagram/mohandesernest

Kada grmi ne smemo biti na otvorenom terenu, pogotovo u planinskim predelima, jer je tamo češća pojava udara groma u objekte,  objasnio je u razgovoru za RTS meteorolog Nedeljko Todorović. Prema njegovim rečima, najbezbedniji smo u većem stambenom objektu u velikim gradovima gde su objekti nabijeni, ne štrče sami po sebi izvan terena.

Prvi udar groma može da bude koban. Pri prvom uočavanju grmljavinskog procesa treba se na vreme sklanjati, i već u napred imati varijantu gde se skloniti ako dođe do pojave grmljavine što je u letnje vreme normalna pojava, objasnio je Todorović.

“Ako se čuje prva grmljavina, potražiti sklonište ili u čvrstom objektu, a ako ga nema na otvorenom terenu onda bolje ući u gustu šumu, čučnuti ili leći”, istakao je Todorović.

Kako kaže, ne postoji stopostotna zaštita od groma i gromobrani nisu stopostotna zaštita.

Praksa je pokazala da gromovi i pored toga udaraju u objekte i na otvorenim terenima. Ako je objekat zaštićen, manja je verovatnoća da će grom udariti, rekao je meteorolog.

Prema njegovim rečima, mobilni telefon nema uticaja, to je mala struja koja bi mogla da privuče munju.

Svi gromovi ne stignu do zemlje, samo jaki, a postoji i međuoblačno praženje, zaključio je Todorović za RTS.