Ulaz zgrade u Bulevaru despota Stefana proglašen je za najbolje uređen ulaz i predstavlja primer kako treba da budu uređene sve zgrade nakon usvajanja Zakona o stanovanju.

 

Gradski menadžer Goran Vesić je, nakon obilaska zgrade u Beogradu, kazao novinarima da je to što su se stanari organizovali i uredili zgradu od sopstvenog novca primer toga kako ljudski odnosi “bolje od svakog zakona mogu da urede”.

– Ovo je verovatno najlepše uređena zgrada i uređen ulaz u Beogradu, ovi stanari su se sami organizovali – kazao je Vesić.

Stanari u zgradi pored zajedničke prostorije za druženje imaju i biblioteku.

Nakon stupanja na snagu Zakona o stanovanju sve neuređene zgrade u Beogradu, kojih ima oko 10.000, trebalo bi da “izgledaju kao ova zgrada”.

– Cena stana u ovom ulazu je za oko 300 evra veća nego u susednim zgradama, samo zato što stanari sami vode računa o svom ulazu. To je poruka svima da treba da vode računa o svojim zgradama – dodao je Vesić.

 

Grad Beograd inicirao je donošenje Zakona o stanovanju kako bi se uveo red u održavanje stambenih zgrada “što većina građana želi”. Zakon o stanovanju predviđa obaveznost organizovanja skupštine stanara, zahteva uvođenje upravnika zgrada, a stambenim zajednicama koje samostalno ne odaberu upravnika lokalna samouprava će dodeliti privremenog prinudnog upravnika.

Prema Vesićevim rečima, taj zakon neće doneti nove troškove stanarima zgrada.

Predsednica Skupštine stanara Biljana Vukosavljević kazala je da je zgrada pokrenula inicijativu da se lokali koji su van funkcije “srede i prilagode nameni”.

 

– Neverovatno je da u 21. veku bilo ko razmišlja o tome da ulaz treba da bude očišćen… Uložili smo veliki napor da to sve uredimo, a ponosna sam na komšije koji prihvataju svaku inicijativu i akciju – kazala je ona.

Ulaz zgrade u Bulevaru despota Stefana 68b proglašen je za najbolje uređen ulaz.loading...