DA NAS ČUVA I PONOSNO PREDSTAVLJA: Mural sa likom slavnog naučnika dočekivaće putnike na beogradskom aerodromu!

Aerodorom nikola tesla
Wikipedia.org

Raspisan veliki konkurs za umetničko uređenje beogradske vazdušne luke. Petočlani žiri bira rešenje, koje mora biti originalno i neobjavljivano.

 

Lik Nikole Tesle uskoro bi trebalo da ukrasi beogradski aerodrom, koji nosi ime našeg najpoznatijeg naučnika. Povodom 55 godina od otvaranja srpske vazdušne luke raspisan konkurs za idejno rešenje i oslikavanje murala, a umetnici imaju rok do 15. juna da pošalju svoje predloge.

NAGRADA 1.000 EVRA

Konkurs je namenjem svim umetnicima koji se bave vizuelnim stvaralaštvom, a osim profesora Lađušića, o najboljim rešenjima će odlučivati Milica Pekić, istoričar umetnosti, arhitekte Jovan Mitrović i Aleksandra Mitrovski i Maja Lalić, magistar arhitekture i urbanog dizajna. Izbor najboljeg idejnog rešenja po odluci stručnog žirija biće obavljen 20. juna, a umetniku čiji rad bude izabran sledi nagrada od 1.000 evra.

Težnja nadležnih na Aerodromu je da se istakne lik najpoznatijeg svetskog naučnika Nikole Tesle i pruži podrška talentovanim i kreativnim umetnicima. Na konkurs su pozvani svi umetnici koji se bave vizuelnim stvaralaštvom s prebivalištem na teritoriji Srbije da pojedinačno ili u grupi pokažu svoju veštinu i talenat kroz svoj prepoznatljiv umetnički stil.

Tema idejnog rešenja je “Inspiracija – lik Nikole Tesle”, a organizatori konkursa, koji je raspisala agencija “Reprezent komjunikejšns”, napominju da rešenje mora biti originalno i ne sme biti prethodno objavljivano. Umetnička rešenja razmatraće petočlani stručni žiri prema kriterijumima koji se odnose na umetnički kvalitet, inovativnost, kreativnost, originalnost, koncept projekta, tehničku izvodljivost pri realizaciji i komunikativnost projekta.

Marko Lađušić, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti i član žirija, ističe da je cilj projekta promovisanje umetnosti i afirmisanje izražavanja savremenih umetničkih formi sa idejom da se obezbedi inovativni, urbani i atraktivan identitet aerodroma.

Još ne znamo koliko predloga je stiglo, ali verujem da će najviše ideja biti dostavljeno tek u četvrtak, poslednjeg dana konkursaMural će biti oslikan u zgradi aerodorma, na dolaznim peronima i moći će da ga vidi mnogo ljudi. Drago mi je što o pobedniku konkursa odlučuje tim koji ima znanje i iskustvo da izabere najbolje rešenje i sa arhitektonskog i likovnog, ali i sa racionalnog aspekta, tako da se ideja može realizovati. Oslikavanje murala će biti početak stvaranja novog vizuelnog identiteta beogradskog aerodroma – kaže Lađušić.