DA NJENA ŽRTVA NE BUDE UZALUD: Dirljiva priča o sestri čija se smrt od korone PREĆUTKUJE

Vukosava Rajković radila je kao medicinska sestra u Gerontološkom centru Mataruška banja. Preminula je od posledica korone 5. a sahranjena je na Božić ,7 januara.

Njenu priču na svom Tviter nalogu objavila je prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti. Objavljujemo je u celosti:

“Vest o njenoj smrti nigde nije objavljena!?

“Sve što želimo je samo to da ime naše Vukosave vidimo na spisku onih koji su izgubili život radeći svoj posao”, kažu članovi porodice medicinske sestre Vukodsave Rajković, koja je preminula 5. a sahranjena na Božić, 7. januara.

Vukosava Rajković je jedina, aktivna medicinska sestra iz Kraljeva žrtva kovida. Radila je u Gerontološkom centru u Mataruškoj Banji, a sedam dana posle svoje poslednje radne smene od 24časa, primljena je na lečenje u jedinicu intenzivne nege Opšte bolnice u Kraljevu.

“Moja sestra je imala više od 30 g. radnog staža. Bila je najstarija sestra u službi.Iako je pre nekoliko godina na poslu dobila hepatitis B, kao profesionalnu bolest, a pre dve godine joj je odstranjena i štitna žlezda, ona je i po izbijanju epidemije kovida19 nastavila da radi.

Iako se borila sa visokim krvnim pritiskom, radila je i u karantinskim uslovima, a posle toga i u smenama od 24 časa,nije otišla na bolovanje. Loše se osećala i bila baš premorena. Sklanjala se od članova porodice kako ne bi nekog zarazila, jer je u centru bilo pozitivnih osoba.

Razbolela se u decembru prošle godine. Nepunih nedelju dana nakon svoj poslednje smene od 24h, hospitalizovana je. Njeno stanje se pogoršavalo, pa je ubrzo stavljena na respirator. Preminula je posle tri nedelje bolničkog lečenja, 6 dana pre svog 61. rođendana, koga nije dočekala.”

Članovi bliže porodice: suprug Milan Rajković, dve kćerke i petoro unučadi, u bolu što su je izgubili i svesni da ne mogu da je vrate sada žele samo: da se i njeno ime pomene na spisku preminulih zdravstvenih radnika u borbi sa koronom i tako ukaže poštovanje koje je zaslužila.

“Nigde nije objavljena njena smrt, iako je bila jedina aktivna medicinska sestra koja je preminula iz Kraljeva Na poslednje putovanje ispratile su je, kažu, kolege iz službe, ali ne i bilo ko iz rukovodstva ustanove u kojoj je provela ceo svoj radni vek.”

Pozivu da ime Vukosave Rajković stave na spisak zdravstvenih radnika čije je živote odneo koronavirus, odazvali su se iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije. Obećali smo da ćemo ispričati celu ovu tužnu priču.

Članovi porodice Rajković smatraju da će njena duša naći svoj mir ako i drugi budu razumeli šta su želeli da učine za nju objavljivanjem ove priče. Bez toga, kažu, ostalo bi im samo večno preispitivanje: da li je, zaista, potrebno i vredno žrtvovati se, ako tu žrtvu drugi ne priznaju?

Neka joj je večna slava i hvala!

POTRESNA ISPOVEST SESTARA IZ CRVENE ZONE U ŠAPCU: “Vidiš kako život ističe iz očiju”