Iznenadni popusti za najstarije sugrađane nisu novost u Srbiji, ali zbog nedostatka obaveštenja mnoge od ovih akcija proteknu neopaženo.

 

Stariji od 65 godina na mnogim mestima u Srbiji mogu po velikim pogodnostima obezbediti sebi pojedini proizvod ili uslugu a za određene atraktivne sadržaje ne moraju izdvojiti ni dinara.

Kako bi unapredili kvalitet života i upotpunili slobodno vreme osobama u trećem dobu, lokalne samouprave i klubovi penzionera neretko organizuju mnoštvo korisnih i zanimljivih sadržaja.

S proleća i s jeseni, najčešće se organizuju besplatni izleti. Tako su penzioneri opštine Savski venac nedavno uživali u znamenitostima Zlatibora, dok je oko 300 Palilulaca išlo na izlet u Vojvodinu. Novobeograđani su pak obilazili Vršac i Vrnjačku Banju, a uskoro će ići i u Suboticu i Novi Sad. Beogradske opštine će za svoje starije sugrađane tokom jula organizovati i besplatna krstarenja Savom i Dunavom, pišu Novosti.

Starijima i sportski centri izlaze u susret, pa im daju daju besplatne sezonske karte za kupanje na bazenima, ili upola jeftinije mesečne ulaznice na kupališta. Zvezdarci ovog leta mogu da se brčkaju na bazenima SC “Olimp”, i da sa sobom povedu troje unučića starosti do 12 godina. Volonterski servis Zvezdare organizovao je i brojne radne i edukativne radionice. Tako su seniori mogli da pohađaju kurs za baštovane, da se edukuju u školi kompjutera za seniore ili nauče osnove engleskog jezika. Svakog petka od devet do 11 sati, penzioneri sa ove opštine mogu besplatno da koriste i usluge internet kluba.

Čukarica je svojim najstarijim sugrađanima tokom leta obezbedila besplatne časove joge, koji se održavaju ponedeljkom i petkom od 18 sati u parku na Banovom brdu. Od septembra, ponovo će biti organizovan program vežbi za starije dame kao prevencija osteoporoze. A o želji čukaričkih penzionera da nauče kako da koriste internet, društvene mreže i šalju mejlove, najbolje govori posećenost besplatnih kurseva računara.

I pojedina javna preduzeća poput “Ade Ciganlije” za najstarije organizuju brojne besplatne sadržaje. Tako se joga časovi održavaju svakog dana u 18 sati do kraja kupališne sezone. Da bi bili u formi, najstariji posetioci mogu i da se uključe u besplatan program vežbanja “Fitnes za seniore”, koji se realizuje svake nedelje od 10 sati.

Male penzije ne znače i da stariji moraju da odustanu od kulture. Većina pozorišta penzionerima daje i do 50 odsto popusta na kupovinu karata, poput beogradskog Ateljea 212. I muzeji širom Srbije odobravaju seniorima popust na ulaznice. Tako karta u Istorijskom muzeju Srbije za njih košta samo 100 dinara, a uživanje u postavkama vredi nemerljivo više. Besplatno je i učlanjenje u biblioteke.

Svi veliki lanci marketa širom Srbije nude popuste za seniore, najčešće u onim danima kada im se penzija isplaćuje. Uz penzioni ček koji pokažu na kasi, mogu da ostvare znatne uštede kućnog budžeta. Seniori neretko imaju i jeftinije ili besplatne mesečne karte za prevoz. A i ova, ne tako mala stavka za ostale sugrađane, starijima štedi novac.

Aparati  za merenje pritiska i šećera često se mogu kupiti po sniženim cenama uz dokaz da je kupac penzioner. Popuste za seniore daju i apoteke, i to određenim danima. Za one koji na medikamente troše čitavo bogatstvo, ušteda koju ostvare ovom prilikom nije zanemarljiva.loading...