DA SE NAJEŽITE: Volonteri izvukli NA DESETINE ZMIJA iz napuštene fabrike kod Niša!

Zmije
print screen/facebook.com/Udruženje ZooPlanet Niš

Bivša fabrika Elektronske industrije kod Žitorađa, postala je stanište zmija. Njih su na zahtev novog vlasnika, izmestili volonteri niškog udruženja ZOO planet. Desetine zmija izvučeno je iz kanala ispod zemlje.

Ovu vrstu odlikuje takva mogućnost reprodukcije da bi umesto pronađenih 50, već ovog leta, broj zmija u staništu brojao nekoliko stotina.

Jedanaest godina je prošlo odkako je fabrika bez radnika. Kada je novi vlasnik počeo da je priprema za svoje poslove, otkriveno je da ipak nije bila potpuno napuštena. U okolne šahte uselile su se zmije.

Udaljene su iz fabrike u prostorije udruženja ZOO planet, koje se nalazi u selu Kamenica kod Niša. U hibernakulumu će zmije biti smeštene do proleća, a zatim vraćene u prirodu.

Stepski smukovi su neotrovna, strogo zaštićena, korisna vrsta jer štiti od glodara i mnogih štetočina, a često se nalazi u urbanim delovima grada. Napuštene fabrike su idealno mesto za novo stanište i legla zmija, kažu u ZOO planetu.

Članovi ZOO planeta pronašli su ukupno 50 zmija, i to uglavnom ženki. To znači da bi ih već sledećeg leta u ovom staništu bilo oko 600.