DA SE NE PONOVI NIKADA VIŠE! Odrasli, na ove stvari MORATE obraćati pažnju kada ste na BAZENU sa decom

Bebe i mala deca mogu da se utope i u vodi dubokoj svega nekoliko centimetara...

Bazen
Pixabay.com

Prvim visokim temperaturama gotovo da svi hrle na lokalna kupališta – reke, jezera, bazene… Međutim, ovaj vid zabave nosi sa sobom i brojne rizike, a najveći je onaj od utapanja.

Kako prenosi Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, brojne statistike pokazuju da je utapanje vodeći uzrok smrti dece do pet godina starosti i jedan od osnovnih uroka smrti u svim ostalim uzrasnim grupama dece.

Da bi se dete utopilo dubina vode ne mora da bude velika – bebe i mala deca mogu da se utope i u vodi dubokoj svega nekoliko centimetara!

Dok se mala deca najčešće utapaju u veštačkim rezervoarima vode poput kade ili bazena, starija deca se češće utapaju u prirodnim, tzv. otvorenim vodama (rekama, jezerima, morima…), a sa uzrastom raste i rizik od ovakvih utapanja.

Posebno zabrinjava činjenica da deca tokom utapanja uglavnom ne viču i ne mašu rukama kako bi dozvala pomoć – oni samo nestanu ispod površine, tako da često roditelj ili staratelj ni ne primeti da se sa detetom nešto dešava, sve dok ne bude prekasno.

Istraživanja pokazuju da je u preko 80% slučajeva utapanja, u okolini deteta bio neko od odraslih, ali da je njihova pažnja bila usmerena na drugu stranu!