DA SE NIKADA NE ZABORAVI: Položeni venci na stratište u Jajincima

Jajinci
Beoinfo

Odavanjem počasti i polaganjem venaca stradalima danas je održana državna komemorativna svečanost posvećena očuvanju sećanja na više desetina hiljada stradalih na strelištu u Jajincima.

 

Komemoraciju je, uz najviše državne i vojne počasti, predvodio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a vence na spomenik stradalima položili su i ministarka pravde Nela Kuburović, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, predstavnici udruženja, diplomatskoh kora i mnogobrojni građani.

Predsednik Srbije je naglasio da se svake godine okupljamo na mestu na kojem su okupatori streljali Srbe, Jevreje i Rome kako bismo obnovili sećanje na njihove užasne žrtve, u nadi da se takva zverstva nikada više neće ponoviti.

– Moramo se iznova podsećati užasa koji su se dogodili na ovom mestu, ne oslanjajući se ni na čiju savest, a iznova ponavljajući: „Nikada više, nikada više”. Nakon okupacije Srbije i formiranja nemačke vlasti, Srbi su bili u veoma teškom položaju, potpuno obespravljeni. Danas smo na mestu najvećeg stradanja srpskog naroda da se zločin ne bi zaboravio. Braćo i sestre, zatvorili smo to poglavlje naše istorije, ali tako da se oni koji su dali živote za Srbiju ne postide, a oni kojima državu ostavljamo osete ponosnim – naveo je predsednik Nikolić, koji se potom u spomen-knjigu upisao: „Večito će trajati Srbiji sećanje na vas i borba da se ne ponovi. Zbog vas i zbog naše dece”.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović je podsetio da se svake godine početkom oktobra u Jajincima obeležava sećanje na stradanje desetine hiljada Srba, Jevreja, Roma i svih drugih nevinih žrtava.

– Obeležavamo i sećamo se svih onih koji su pali za slobodu i sa ovog mesta šaljemo svetu poruku da ovako nešto nikada više ne sme da se ponovi. Beograd je verovatno jedini grad u Evropi koji je imao nekoliko koncentracionih logora i upravo na ovom mestu su vršene masovne egzekucije ljudi iz tih logora. Našem glavnom gradu je potreban jedan memorijalni centar u kome bi se na pravi način obeležilo stradanje srpskog, ali i svih drugih naroda koji žive zajedno sa nama a koji su kroz ratove stradali na ovim prostorima i ja se nadam da ćemo ga uskoro imati – rekao je Andreja Mladenović.

Strelište u Jajincima kod Beograda predstavlja najveće mesto stradanja iz perioda Drugog svetskog rata na teritoriji Republike Srbije. Tokom četiri ratne godine na tom lokalitetu brutalno je ubijeno više od 60.000 Srba, Roma, Jevreja, pripadnika NOR-a, antifašista i svih onih koji se nisu mirili sa okupacijom zemlje i koji su pružali aktivan otpor okupatoru.