DA SE POSLE NE BISTE KAJALI! Stvari na koje obavezno treba da obratite pažnju prilikom PRESELJENJA U NOVI STAN

U samom vrhu važnih životnih odluka koje čovek treba da donese jeste preseljenje u novi dom, odnosno biranje novog životnog prostora. Zato je kupovina i biranje novog stana zadatak kome se treba posvetiti sa posebnom pažnjom, a sve u cilju da se što bolje prirpemimo za preseljenje i da napravimo najbolji izbor novog doma.

Pixabay.com

Saveti na ovu temu nikada nisu suvišni, s toga smo pripremili tekst koji će odgovoriti na pitanje na šta treba obratiti pažnju prilikom preseljenja.

Evo naših odgovora:

Obratite pažnju na instalacije i stolariju

Kada dugi niz godina boravite u jednom životnom prostoru, saživite se sa svim njegovim prednostima i manama, i podrazumevate određene stvari prilikom traženja novog stana. Ipak, u procesu selidbe otkrićete potpuno novu stranu priče, a to je da se u svakom stanu morate osvrnuti na osnovnu konstrukciju.

Kada se kaže da stan treba pregledati od poda do plafona, to možete shvatiti upravo tako. Naime, instalacije treba proveriti prvo na oko, kako bi se sagledali očigledni nedostaci, a zatim možet dovesti i elekričara koji ih može profesionalno pregledati i ukazati vam na moguće probleme.

Takođe, neminovno je obratiti pažnju na stolariju – pogledajte prozore, proverite da li dobro dihtuju, ili “vuku” vazduh, što ukazuje na moguće probleme. Takođe, pogledajte da li je stolarija dotrajala, da li biste morali da renovirate stan i postavljate novu.

Proverite u kakvom su stanju zidovi i podovi

Podovi i zidovi čine veliki deo stana, te ukoliko se morate baviti njihovom reparacijom, budite spremni na troškove i vreme koje će biti potrebno da izdvojite za ovaj postupak. Zato je bolje birati stanove u kojima ne morate ništa da dorađujete.

Ono što je ipak važno napomenuti jeste da bi krečenje stana svakako trebalo obaviti. Naime, osim za estetski efekat, krečenje stana služi i kako bi se stan osvežio i očisto, zato što se na ovaj način zidovi čiste od svakodnevne prašine i prljavštine koja se nataložila.

Na podovima bi najbolje bilo da imate parket, odnosno laminat. Ako je tako ostaje još da obratite pažnju u kakvom je stanju. Ukoliko ima previše oštećenja biće potrebno da ga menjate i vršite reparaciju. Tom prilikom bi trebalo raspitati se o cenama  ove popravke.

Grejanje je stavka koja ne sme ostati neprimećena

Kako se stan greje? Da li ima centralno grejanje koje će obezbediti optimalnu temperaturu u svim prostorijama, ili koristi neki drugi sistem? Kakve troškove možete očekivati? Ova pitanja su veoma važna i potrebno je odgovoriti na njih kako bi znali šta vas očekujete kada se uselite.

Naime, centralno grejanje ima veliki broj zgrada, a njegova prednost je činjenica da ne plaćate održavanje sistema, i da radijatori u domu jednako greju svaku prostoriju. Ipak, ova usluga se plaća tokom cele godine – čak i onda kad nije grejna sezona.

Postoje različite zamene za centralno grejanje. Među njima su TA peć, norveški radijatori, klima uređaj kao i mnogi drugi. Kao najveću prednost mnogi navode činjenicu da se intenzitet grejanja i temperatura mogu prilagođavati prema potrebi, dakle, možete ga paliti i gasiti kako vama odgovara.

Ipak, ono što može biti problem je činjenica da toplota neće biti ravnomerna, pa da će u nekoj prostoriji biti hladnije a u nekoj toplije. Takođe, održavanje ovih sistema grejanja može biti skuplje.

Osvetljenje u stanu je izuzetno važno

Ono što mnogo može uticati na kvalitet života u stanu jeste njegovo osvetljenje. Imajte u vidu da se prvenstveno misli na prirodno osvetljenje. Dakle, da li u stan dopire dovoljno prirodne svetlost, koja prostorija je najsvetlija a koja najtamija.

Obratite pažnju i kako se sunce kreće, odnosno u koje doba dana ćete biti direktno izloženi suncu, a kada ćete biti u hladu. Ukoliko stan ima terasu, ova informacija će vam biti od velikog značaja.

Obratite pažnju na zgradu i komšiluk u kojima se stan nalazi

Kada se kaže da je vrlo važno gde ćete stanovati, to podrazumeva i sam stan, ali i njegovu okolinu. Zato prilikom traženja stana obavezno obratite pažnju na zgradu u kojoj se stan nalazi. Da li je uredna? Da li lift radi? Da li se vodi računa o bezbednosti stanara? Da li vas očekuju određeni troškovi za održavanje?

Takođe, komšiluk i kraj u kome se zgrada nalazi mogu igrati veoma važnu ulogu pri donošenju odluke o tome da li ćete se useliti u određeni stan ili ne. Naime, pogledajte da li blizu zgrade ima prodavnica, apoteka, pošte, banki i sličnih lokala koji pružaju važne usluge.

Osim toga, obratite pažnju na zelene površine, parkove, školu za decu, dom zdravlja i ostale važne stavke koje jedan kraj čine pogodnim za život. Linije gradskog prevoza koje saobraćaju u blizini kao i generalna povezanost puteva je takođe važan faktor.

Nadamo se da su vam ovi saveti bili od korisiti, a kao dodatni savet bismo vam predložili da popišete sve na papir, kako ne  biste zaboravili, i spremni krenete u traženje stana.loading...