DA SE UGLEDAMO NA NJIH! Ova zemlja nudi BESPLATNU VEŠTAČKU OPLODNJU za povećanje nataliteta

Premijer Madjarske Viktor Orban najavio je da će parovima u državnim klinikama biti obezbedjena besplatna veštačka oplodnja u sklopu politike povećanja nataliteta.

pixabay.com

Prošlog meseca njegova vlada je preuzela madjarske klinike za plodnost.

Desničarski nacionalista zalaže se za “radjanje umesto imigracije” kako bi se suočili sa demografskim padom, a plodnost je označio kao stvar od “strateškog značaja”, piše BBC.

Parovi će pravo na besplatnu veštačku oplodnju imati od prvog februara, ali nisu jasni kriterijumi po kojima će se birati parovi.

Orban je takodje rekao da vlada razmatra oslobadjanje od poreza na dohodak za žene koje imaju troje dece ili više, a od ovog meseca izuzete su one žene koje imaju najmanje četvoro dece.

“Ako želimo madjarsku decu umesto imigranata i ako madjarska ekonomija može da obezbedi potrebna finansijska sredstva, onda je jedino rešenje da se što više sredstava uloži za pomoć porodicama i za odgajanje dece”, rekao je madjarski premijer.

Orban je premijer od 2010. godine, a svoju kampanju je bazirao na protivljenju imigraciji. Suprotstavlja se i stavu nekih evropskih lidera da će imigracija pomoći da se reši pitanje demografskog pada u zapadnoj Evropi.

On to naziva “velikom zamenom”, odnosno da će belu evropsku populaciju postepeno zameniti ljudi neevropskog porekla.

“U Evropi postoje političke snage koje žele zamenu stanovništva iz ideoloških ili drugih razloga”, rekao je Orban prošle godine na konferenciji o demografiji.

Broj stanovnika te zemlje kontinuirano opada već četiri decenije zbog niskog nataliteta, ali i zbog iseljavanja Madjara u druge države EU.

I druge zemlje sprovode politike za podsticanje rasta nataliteta.

Poljska, na primer, plaća roditeljima 500 zlota mesečno po detetu.

Hrvatske vlasti navele su prošle godine da je povećanje nataliteta ključno pitanje za tu državu.

“Demografija mora biti u fokusu politika EU kako bi se održao razvoj svih država članica”, rekla je hrvatska ministarka za demografiju Vesna Bedeković na konferenciji Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora u novembru.