DA TI SE SRCE SLOMI: Fotografija koja je potresla svet pokazuje najbolje šta dopuštamo da se događa migrantima (UZNEMIRUJUĆ SADRŽAJ)

Uznemirujuća fotografija Oskara Alberta Martineza i njegove ćerke Endži Valerije koji su se utopili prelazeći reku Rio Grande izazvala žestoke reakcije.

Migranti
Dnevno.rs

Tekst sadrži fotografiju koja je veoma uznemirujućeg sadržaja!

Burne reakcije nakon širenja fotografije internetom javile su se zbog načina na koji se administracija američkog predsednika Donalda Trampa odnosi prema deci migranata koja su zadržana na američko-meksičkoj granici.

Šokantna fotografija, snimljena u ponedeljak, a koja prikazuje tela oca i i dvogodišnje devojčice kako leže u mutnoj vodi, sumorni je podsetnik šta sve migranti čine kako bi stigli u SAD, prenosi RTS.

Otac i ćerka iz Salvadora stradali su dok su prelazili granicu iz Meksika prema Teksasu.

Nesreća je još i veća kada se uzme u obzir činjenica da je Tanja Martinez bespomoćno gledala kako joj se suprug i ćerka dave.

Meksička fotografkinja koja je prva snimila fotografiju navela je da je Oskar uspeo da prebaci ćerku na teksasku obalu reke i da je krenuo da se vraća po suprugu. Međutim, devojčica je skočila u vodu za ocem.

Nažalost, kada su se drugi put našli u vodi nisu uspeli da se izbore sa jakom rečnom strujom.

Porodica Martinez stigla je u izbeglički kamp Matamoros u nedelju i nadali su se da će uspeti da i zvanično zatraže politički azil u SAD.

Tačke na kojima se obično prelazi granica već dugo su preplavljene migrantima koji žele da zatraže azil u SAD. S obzirom na to da je administracija Donalda Trampa pooštrila kontrolu granice, migranti su primorani da biraju rute koje su slabije nadgledane, ali se nalaze na izuzetno nepristupačnom terenu.

Predstavnici humanitarnih organizacija upozoravaju da će zbog toga broj smrtno stradalih migranata biti sve veći.

Ministarka spoljnih poslova El Salvadora, Aleksandra Hil, rekla je da vlada te zemlje pokušava da pomogne preostalim članovima porodice i apelovala na ostale imigrante da ne rizikuju živote dok pokušavaju da uđu u SAD, prenosi Glas Amerike.

Prema podacima američkih službi, u protekloj godini stradala su 283 migranata.

Služba za granice i carine SAD saopštila je da su iz iste reke Rio Grande spaseni otac sa malim detetom iz Hondurasa.

Vlada Gvatemale saopštila je da u Teksasu pronađeni mrtvi majka i troje dece iz Hondurasa, koji su posle prelaska reke Rio Grande dehidrirali zbog visokih temperatura.

Predsednik SAD Donald Tramp i njegova administracija pokušavaju da smanje broj imigranata koji dolaze u SAD iz Centralne Amerike.

Sa Meksikom je postignut dogovor da se imigranti zadržavaju u toj zemlji dok im nadležni u SAD ne razmotre zahteve za azil.

Američka administracija, takođe, razgovara sa vladom u Gvatemali o potencijalnom sporazumu koji bi od migranata zahtevao da zatraže azil u toj zemlji, a ne u SAD.

Fotografija koja sledi je veoma uznemirujućeg sadržaja!

View this post on Instagram

Nouveau drame de l’immigration. Après la photo du petit Aylan retrouvé mort sur une plage turque en 2015, c’est l’image d’un père et sa fille gisant sur la rive du Rio Grande qui émeut le monde entier. Oscar Alberto martinez Ramirez, 25 ans, et sa fille Valeria, 23 mois, étaient originaires du Salvador. Ils ont été retrouvés sans vie, après avoir tenté de passer la frontière américaine illégalement. Le cliché pris par une journaliste a d’abord été relayé par le quotidien mexicain La Jordana. Ce père de famille ainsi que sa femme et sa fille ont entrepris dimanche de traverser ce fleuve. Une décision lourde de conséquence prise face à l’impossibilité de se présenter aux services de l’immigration: l’attente pour avoir un rendez-vous était trop longue pour cette famille sur les routes depuis le début du mois d’avril dernier. Selon le récit de cette histoire tragique, le père aurait d’abord nagé avec sa fille pour la déposer sur la rive américaine du Rio Grande avant de faire demi-tour pour aller chercher sa compagne. . . They died chasing Life, Liberty and the pursuit of Happiness. And this… this… is America!!! . . #usmexicoborder #usborder #riogrande #oscaralbertomartinezramirez #valeria #salvador #mexico #mexicanas #salvadorian

A post shared by Globe Échos (@globeechos) on