DA VAS MOZAK ZABOLI: Znate li šta označavaju slova iza brojeva gradskog prevoza?

Stanica
Beoinfo

Nelogično je da se kaže “broj linije” ako pored tog broja stoji i neko slovo.

 

I ta formalna nelogičnost ne bi bila veliki problem, kada bi slova olakšala, a ne otežala život putnicima, piše 24. sata

Na slovo A

Slovo “A” obično se koristi kada autobusi menjaju tramvaje ili trolejbuse. Tako, ovo gotovo nepotrebno slovo ukazuje putnicima da će, ako na primer vide “5A” ući u autobus, a ne u tramvaj, kao i da on verovatno nema istu trasu kao i redovna linija 5. Na nekim prigradskim linijama “A” znači i da je trasa slična trasi linije koja to slovo nema. I aerodromska autobuska linija koja se plaća po posebnoj ceni ima slovo “A”, tačnije oznaku “A1”.

Na slovo B, V, G, D ili…B, C, D

U zavisnosti od toga da li se tvorac linija rukovodio azbukom ili abecedom, ponekad je slične linije označavao i drugim slovima, a ne samo slovom “A”, jer se u nekim prigradskim opštinama te linije nižu jedna za drugom.

Na slovo E

Sa “E” linijama nastaje prava zbrka. Na primer, linija 32E i nije neki ekspres, jer staje na svim usputnim stanicama, a od klasične 32-ke razlikuje se samo po tome što ide od Višnjice do Trga republike, umesto Vukovog spomenika. Dok, na primer, linija 706E jeste ekspres, ali uz napomenu da joj ni početna ni krajnja stanica nisu zajedničke sa sestrinskom linijom 706. U ovaj autobus ljudi često ulaze varajući se da vozi do Zelenog venca, a ona završava vožnju na Zemunskom keju. Na obrenovačkoj liniji 860E, slovo “E” znači da je ona ekspres, ali i da se dodatno tarifira kod mesečnih dopuna. Tu su i komercijalne minibus linije, koje nisu ekspresne, jer staju na svim stanicama, ali možda jesu brže. Njihove oznake su: “E1”, “E2”, “E3”…

Na slovo L

Zaplet ovde uzima maha. Ako je “L” nekada značilo “lokalna linija” danas to značenje ima samo u primesama. Na primer, linija 81L uopšte nije lokalna, nego se u malom delu trase razlikuje od sestrinske linije 81 (početna i krajnja stanica su iste). Ako vam, pak, dođe tramvaj sa oznakom “7L” ili još komplikovanije “7L1” to ne znači da su ti tramvaji lokalni, već da su trase preusmerene zbog neke havarije. Krajnje odredište takvog tramvaja predvideće samo oni sa dobrom intuicijom i iskustvom u vožnji tramvaja, jer se razlikuju u zavisnosti od situacije.

Na slovo N

Sve noćne linije, u kojima ne važi Busplus kartica označene su i slovom “N”. Na primer: 15N, 75N…

Na slovo P

Ovo slovo bi po logici trebalo da znači da je neka linija produžena u odnosu na standardnu. To danas postoji samo u slučaju linije 25P (Mirijevo 4 – Kumodraž Stepina kuća) koja je vremenom menjana, pa zato nema ni početnu ni krajnju stanicu zajedničku sa “običnom” dvadesetpeticom (Karaburma – Kumodraž 2)

Na slovo R

Iako to nije istaknuto na displejima i papirima, u sistemu Busplusa sa R se označavaju linije koje imaju privremene izmene, takozvane režimske, zbog radova na putu.

Kombinacija slova

Postoji čak, i linija 107OS (“O” kao Omladinski, “S” kao stadion) koja je produžena varijanta linije 107 i radi samo vikendom.