DA VIDIMO BUDUĆNOST IZ NJIHOVOG UGLA: Funkcionerima u Skupštini sutra pitanja postavljaju DECA!

Skupština
Beta

Dečija sednica u Skupštini Srbije biće održana u ponedeljak, 20. novembra, povodom Svetskog dana deteta, a deca će postavljati pitanja državnim funkcionerima i poslanicima.

 

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović za televiziju “Pink” rekla je da se nada da će svi ministri, državni sekretari i poslanici doći na tu sednicu.

Ja ću doći lično, jer je važno da se donosioci odluka suoče sa dečijim pitanjima. Dobro je da razmišljamo i vidimo budućnost iz perspektive deteta – rekla je Đukić Dejanović.

Dečja sednica promoviše mehanizme i mere zaštite dece od nasilja, kroz aktivno učešće dece i stručne javnosti u pripremi novog strateškog okvira za zaštitu dece od nasilja.

Slavica Đukić Dejanović istakla je da Srbija ima dobro zakonodavstvo koje je harmonizovano sa evropskim standardima u zaštiti prava deteta, ali da je kao i kod mnogih zakona problem u njihovoj primeni.

Ona je rekla da su je iznenadili podaci da je Srbija na 40 mestu, od 170 zemalja po indeksu prekinutog detenjstva.

Posebno zabrinjava podatak nasilnog rada kod dece u Srbiji. Kod nas je prisutan nasilni prekid osnovnog školovanja, što se dešava kod romskih i porodica na selu, ali i zbog prerane trudnoće – rekla je ona.

Ministarka je ponovila da će u naredna tri meseca biti doneta Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, koja bi trebalo da se primenjuje tokom 2018. godine, a precizno će definisati obaveze nadležnih državnih organa, kao i roditelja u prevenciji nasilja.