ĐACI SE VRAĆAJU U KLUPE! Pravila za decu i roditelje kako da izbegnu OMIKRON soj virusa

Danas počinje drugo pugodište za đake u centralnoj Srbiji. Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe. Za učenike srednjih škola nastava će se odvijati prema kombinovanom modelu.

Pixabay.com

Kombinovana nastava, koju će iduće nedelje imati učenici od petog do osmog razreda osnovne škole, kao i srednjoškolci u svim školama u Srbiji, organizuje se tako da se odeljenja koja imaju više od 16 učenika dele u dve grupe.

Jedna grupa na nastavu u školu dolazi ponedeljkom, sredom i petkom, dok druga grupa tim danima nastavu prati na daljinu. Druga grupa časove u školi pohađa utorkom i četvrtkom, a prva je tim danima na onlajn nastavi.

Naredne nedelje, ako bude doneta odluka da se nastavi sa kombinovanim modelom, grupe prisustvuju neposrednjoj nastavi po obrnutom rasporedu.

Ovo pravilo ne važi za odeljenja koja broje manje od 16 đaka. Stručnim uputstvom o organizaciji nastave je predviđeno da se ova odeljenja ne dele na grupe, već da svi đaci imaju časove u školi.

Što se tiče dužine trajanja školskog časa, tu promena nema – časovi traju po 45 minuta i održavaju se po uobičajenom rasporedu.

Korona-pravila

Za vreme i tokom boravka u školi, od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja školskog dvorišta, obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica, navodi se u saopštenju, podseća nas Ministarstvo prosvete.

Takođe, potrebno je pojačati mere opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku), a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi.

Tim za škole apeluje i očekuje od učenika i zaposlenih u školama, kao i roditelja učenika, da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van škole. Posebno je važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite.

Poruka pedijatra

“Polazak u školu biće rizičan jer su se deca vratila sa zimovanja, raznih putovanja i sad će opet biti u kolektivima, a pored korone, vladaju respiratorni virusi i neophodno je da najmlađe sačuvamo koliko možemo. Znamo da deca ne vole maske, ali i roditelji i učitelji, nastavnici, moraju da im objasne zašto je još uvek važno da se pridržavaju ovih pravila. Zbog brojnih infekcija i osetljivog perioda u godini, u kojem se nalazimo, mora se obratiti pažnja na preventivu, pa deca moraju unositi što više tečnosti i što češće treba da budu na svežem vazduhu, a ne u zatvorenim prostorijama. Krug ljudi u kojem se kreću treba da bude poznat roditeljima, kako bi lakše kontrolisali epidemiološku situaciju. Takođe, svi stariji građani, treba da obrate pažnju i da nose masku u blizini dece, kako bi ih zaštitili. A prosvetni radnici imaju etičku obavezu da se vakcinišu“ kaže za Nova.rs dr Snežana Rsovac, pedijatar i dečji pulmolog, načelnica Službe za pedijatrijsku i neonatalnu intenzivnu negu u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

U zimskom periodu važno je da deca unose što više cinka u organizam, tokom naredna dva meseca.

„Cink unose putem suplemenata, jer ga nažalost nema dovoljno u našoj ishrani, a veoma je važan za imunitet. Posle dva meseca se pravi pauza, što je taman dok prođe zima. Omikron nije opasan soj, ali može preći u teži blik. Ipak mislim da neće mutirati, ali se moramo čuvati. Ne znamo nikad da li neko dete ima pridruženu bolest. Kod velikog broja dece se javlja postkovid sindrom, pa bude teže nego sa koronom. Mnogi roditelji i ne znaju da dete ima neku pridruženu bolest dok ne dobije koronu, pa dođe do komplikacija“ objašnjava dr Rsovac.

Najvažnije je da roditelji nauče decu da brinu o ličnoj higijeni.

“U poslednje dve godine smo dosta pritiskali decu sa epidemiološkim pravilima, pa mi se nekad čini da im imunitet pada čim pomisle na vraćanje u kolektiv. Roditelji ne treba decu da pritiskaju, da ih plaše i opterećuju suvišnim informacijama o koronavirusu, jer ona već znaju i više nego što mi mislimo. Važno je sada da se jača imunitet dečjeg organizma, a najbolji način za to je da ih zasmejavate, da budete sa njima, jer kad pokrenete hormon sreće, dižete i imunitet. Deca treba da nose maske u školi, dok su u grupama. Najvažnije je da peru ruke, u školama pipaju kvake, slavine, toaleti nisu sterilni, a bakterije vrebaju sa svih strana. Naučite ih zato da je obavezno pranje ruku, da to nikako ne zaboravljaju. Upozorite ih da se ne grle i ne ljube međusobno, posebno ako neko slinavi i kašlje, ali im recite da će i ovo proći i da će uskoro moći da sede normalno u klupama, da se druže i opuste. Mladost vapi za druženjem, za slobodom. Omikron je blaži oblik virusa, svi ćemo biti zaraženi pre ili kasnije, i odrasli i deca. Ipak, treba da se potrudimo da odložimo masovno razboljevanje, koliko god možemo” kaže za Nova.rs dr Ljubica Luković, pedijatar u DZ Grocka.