Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija poštuje medjunarodne obaveze i stav Nemačke o migrantima, ali da neće dozvoliti da svi drugi zatvore granice, a da migranti ostanu u Srbiji.

 

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Dačić je na jučerašnjem skupu “The Security Times Press Lounge” u Minhenu kazao da u poslednjih desetak godina nijedna kriza nije nastala na Balkanu.

“Ekonomska kriza nije nastala na Balkanu, medjunarodni terorizam nije nastao na Balkanu, kao ni migrantska kriza, ali postoji mogućnost da mi sada budemo žrtve, jer Srbija ima nezgodan geografski položaj. Okruženi smo EU – Grčkom, Bugarskom, Rumunijom. Vama migranti dolaze sa Bliskog istoka i iz Afrike, a nama migranti dolaze iz EU. Dokle ćemo mi biti žrtve vaše nespospbnosti da zaštitite svoje spoljne granice”, upitao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je na skupu govorio i o iskustvima tokom predsedavanja OEBS-u.

“Sama kriza u Ukrajini povratila je malo pažnju evropske političke scene na OEBS. Dugo godina se smatralo da je to organizacija koja nema pravu ulogu u sistemu evropske bezbednosti. Medjutim, naše predsedavanje se suočilo s dva velika problema – to je kriza u Ukrajini i oko nje, kao i sa problemima koji su nastali terorističkim napadom u Parizu, napadom na ‘Šarli Ebdo’, i u drugoj polovini godine s migrantskom krizom”, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, tokom prošlogodišnjeg predsedavanja Srbije OEBS-u postignuto je nekoliko značajnih rezultata, medju kojima je i produžetak misije Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini sa šest meseci na godinu dana što ističe 31. marta.

“Paket mera za sprovodjenje sporazuma iz Minska je dogovoren u vreme našeg predsedavanja, ali nije do kraja realizovan. Mislim da je osnovni problem nedostatak političke volje da neko kaže da je to kraj i da se prelazi na mir. U Minsku sam lično učestvovao na pregovorima, ljudi koji dolaze na pregovore nemaju potpuna ovlašćenja da postignu dogovor, a tako se ne može doći do dogovora”, ocenio je Dačić.

Ministar će u Minhenu učestvovati na 52. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.loading...