DAČIĆ O BREGZITU, EU I ČERČILU: Evropa ne zna šta će sama sa sobom!

Ivica Dačić
Beta

"Evropa ne zna tačno ššta će sa sobom i to nas je dovelo u situaciju da ne zna, izgleda, ni ššta će s nama, bez obzira na to ššto mi drugo, do Evrope, nemamo i ššto smo njen geografski, istorijski i kulturni deo, i što smo se veoma jasno opredelili da žželimo u Evropu", poručio je u autorskom tekstu za "Politiku" šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

 

“Pre tačno sedamdeset godina, u svom čuvenom govoru u Cirihu, Vinston Čerčil je rekao da je za ostvarivanje sna o ujedinjenoj Evropi potrebno samo „da stotine miliona mušškaraca i žžena odluče da učine pravo, a ne pogreššno, i da, kao nagradu, dobiju blagostanje, a ne prokletstvo.

Kako vam to danas zvuči? Kada su milioni u Engleskoj Evropi rekli ne, pozivajući se, između ostalih i na njega, i kada se milioni, šširom Evrope, nadaju da će i sami imati priliku da se s njom pozdrave. Kada bi milioni s Bliskog istoka ipak da stignu do te i takve i Evrope. Kada se NATO i Rusija sve češšće gledaju kroz niššan, a ne kroz naočare „na daljinu”. I kada, mnogima, sve ponovo mirišše na „krv, suze i znoj”. ŽŽivimo li najlepšše Čerčilove snove, ili njegove noćne more?

Plaššim se da ja na to pitanje nemam odgovor i da, nisam jedini.

Evropa, pre svih, ne zna tačno ššta će sa sobom. To nas je dovelo u situaciju da ne zna, izgleda, ni ššta će s nama, bez obzira na to ššto mi drugo, do Evrope, nemamo i ššto smo njen geografski, istorijski i kulturni deo, i ššto smo se veoma jasno opredelili. Da, mi žželimo u Evropu.

Gde je ona tačno, kakva je, kakva će da bude, nije neššto ššto nas je opredelilo u naššim snovima. Mi smo hteli da budemo Evropa po onome ššto nas je i čemu ona učila”, navodi, između ostalog, Dačić u autorskom tekstu.