Dačić o članstvu Kosova u Interpol: “Veliko lobiranje i prisustvo raznih sredstava, ali NIŠTA OD TOGA”

Dačić je za Radio-televiziju Srbije kazao da članovi Interpola mogu biti i neke teritorije, a ne države, ali je napomenuo da je to moguće jedino ako je država saglasna sa tim.

BETA

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su zemlje članice Interpola suočene sa velikim lobiranjem kosovskih predstavnika da Kosovo postane član te organizacije, ali je ocenio da se to neće dogoditi na sednici Interpola koja je zakazana za novembar u Dubaiju.

“Izglasavanje članstva Kosova bilo bi direktno kršenje i statuta Interpola i kršenje svih pravila koja smo mi ustanovljavali decenijama unazad, a to je da mora prvo da se reši pitanje statusa, pa tek onda pristup Kosova međunarodnim organizacijama”, objasnio je Dačić.

On je kazao da misli da je priča o članstvu Kosova u Interpolu politički motivisana i da ima veliku podršku zapadnih zemalja.

Ukazao je i na to da je predsedavajući Interpolom predstavnik Južne Koreje koji je glasao da na sledećoj sednici na dnevnom redu bude glasanje o Kosovu, što nije u skladu sa stavom te zemlje, koja je bila neutralna prilikom glasanja za članstvo Kosova u UNESKO.

“Pošto su potrebne dve trećine glasova, ja ne verujem da će Kosovo proći na glasanju. Da je UNESKO u pitanju, ili neka politička stvar, mogao bih odmah da kažem da 100 odsto to neće biti, ali ovde smo suočeni sa velikim lobiranjem i prisustvom raznih sredstava”, kazao je Dačić.

Po njegovim rečima, predstavnici Kosova delegacijama nude novac da dođu na zasedanje Interpola, jer neke delegacije nemaju novca da dođu u Dubai, što je lobiranje i da glasaju za njihovo članstvo.

“Siguran sam da među onima kojima će dati pare, pošto je tajno glasanje, biće i onih kojima će džabe dati pare, jer će biti protiv”, zaključio je Dačić.