DAČIĆ O OTVARANJU GRANICA: Kada bi mogle biti otvorene i od čega to zavisi

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da se zdravstveni sistem Srbije pokazao veoma uspešnim za vreme koronvirusa i da su država i društvo pokazali da umeju da upravljaju krizom. Iako će vanredno stanje biti ukinuto, kaže Dačić, neke mere će ostati jer ne zavisi sve od Srbije.

Horgoš - granični prelaz
Google Streetview Printscreen

Ivica Dačić je, gostujući u Jutarnjem prgramu RTS-a, rekao da misli da su rezultati Srbije u borbi sa virusom izvanredni, uz dobre ekonomske rezultate.

Ministar je rekao da su krizni štabovi odradili posao na veoma visokom nivou i da rezultati pokazuju da je ova faza krize uspešno prevaziđena.

Sada sledi nova faza. Koronavirus će biti prisutan među nama – rekao je Dačić i dodao da će se Srbija truditi da zadrži osnovne postulate spoljne politike.

Kada je reč o ljudima koji žive u tzv. malograničnom području (50 kilometara sa jedne i druge strane granice) i koji imaju posao i zemlju sa druge strane granice, Dačić je rekao da je postignut dogovor o propusnicama za te ljude sa Mađarskom i da se sa drugim zemljama vode razgovori i da su razmenjene note.

Rekao je da su u BiH po tom pitanju bili veoma rigidni zbog odnosa Sarajeva i Banjaluke.

Kada je reč o transportu građana, Dačić je naveo da je Mađarska dozvolila i takozvani humanitarni koridor, jer su granice i dalje zatvorene. Ističe da otvaranje granica ne zavisi samo od Srbije, već i od drugih zemalja.

Trebalo bi da postoji jedinstveni međunarodni zajednički pristup. Svedoci smo da je dosad svaka zemlja primenjivala svoje mere – naveo je Dačić.

Ukazao je da će biti ukinuto vanredno stanje, ali da to ne znači da će biti ukinute i sve mere jer je Srbija deo sveta.

Kaže i da postoji problem nefunkcionalnosti međunarodnih institucija koje nisu u dovoljnoj meri sinhronizovano odgovorile na sve probleme.

Ministar je rekao da se spoljna politika u doba korone sastoji od video-konferencija i podseća da je i sastanak SB UN bio putem video-konferencije.

Dačić se osvrnuo i na situaciju u svetu navodeći da sve podseća na probleme iz 2009. godine.

Ističe da je tada napravljena atmosfera nepoverenja koja je dovela do toga da se ljudi nisu vakcinisali i da je zato potrebno napraviti bezbednu i efikasnu vakcinu.