Dačić pitao Crnogorce: Treba li onaj ko podržava režim u Podgorici da ima srpsko državljanstvo?

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je danas "crnogorski režim da razgovara sa svojim građanima o spornom Zakonu o verskim slobodama". 

BETA

Dačić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da kriza “nije nastala u Srbiji već u Crnoj Gori”, da je dijalog jedino rešenje i da Srbija stalno poziva na razgovore ali da crnogorske vlasti taj dijalog odbijaju.

Prema Dačićevim rečima “režim u Crnoj Gori skuplja poene na nastavku antisrpke politke” i nastavlja da optužuje Srbiju za mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore iako “godinama niko ništa nije rekao protiv crnogorske samostalnosti”.

Kako je dodao, režim želi da osigura novu pobedu na izborima, pa im ovakvo ponašanje u antisrpskom bloku donosi poene ali i u jednom delu medjunarodne zajednice jer su protiv Rusije, Srbije i navodne velikosrpske politike”. Prema Dačićevim rečima, “to je vreme prošlo” i to je velika nepravda jer su “Srbi i Crnogorci uvek bili zajedno i nikad nisu bili u sukobu”.

Za reagovanje američke ambasade u Crnoj Gori na događaje u Beogradu, Dačić je rekao da se nigde nije desilo “jer SAD ima ambasadu u Srbiji koja je mogla da reaguje, a ambasadorka u Podgorici mogla je da preispita kršenje verskih sloboda”.

– Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) kaže da se predsednik (Srbije) Aleksandar Vučić meša u unutrašnje stvari Crne Gore, a DPS se umešala u unutrašnje stvari Srbije govoreći o nezavisnom Kosovu – rekao je Dačić .

Šef srpske diplomatije je istakao da “nas ne interesuje državni i pravni status Crne Gore, nas interesuju prava Srba kojih, prema poslednjem popisu u Crnoj Gori, ima 30 odsto”.

Dačić je rekao da se ne može porediti položaj Srba u Crnoj Gori i Crnogoraca u Srbiji koji su, kako je naveo, “vladali Srbijom iako ih ima 0,5 odsto”.

Dačić je pozvao Crnogorce koji žive u Srbiji da se izjasne o ovom pitanju jer “onaj ko je sve što ima stekao u Srbiji ima obavezu da ne ćuti bar po ovom pitanju, a oni koji podržavaju crnogorski režim, pitanje je da li i dalje treba da imaju srpsko državljanstvo”.