Dačić: Pretnje Hrvatske su tragikomične

Ivica Dačić
Beta

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Hrvatska ne može da spreči ulazak Srbije u Evropsku uniju.

 

– Pretnje da će Hrvatska usporiti evropske integracije Srbije su tragikomične. To je suprotno njihovoj odluci Sabora da evrointegracije Srbije neće uslovljavati bilateralnim temama – rekao je Dačić za današnji”Kurir”.

Kako je naveo, umesto tolerisanja govora mržnje i stvaranja antisrpske euforije, bolje bi bilo da se Hrvatska usredsredi kako da i Srbiji i Hrvatska žive bolje, kako da dve zemlje sarađuju i imaju bolje ekonomske odnose.

– Lako je svađati ljude teško je pomiriti ih. S Hrvatskom treba imati čiste račune, hoćeš – nećeš, možemo da zajedno gradimo dobre odnose, ali možemo i moramo da branimo Srbe i Srbiju – rekao je Dačić.

Hrvatska je reagovala povodom odluke Haškog tribunala da presuda Vojislava Šešelja bude izrečena bez njegovog prisustva, jer Srbija nije odgovorila na zahtev tog suda o vraćanju lidera radikala u hašku sudnicu.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da ta zemlja podržava napore Srbije u približavanju EU, ali da za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa EU Srbija prethodno mora da ispuni odredjene uslove o poštovanju ljudskih prava, posebno manjina kao i punu saradnju sa sudom Hagom i reformu pravosudja.