DAČIĆ SE JAVIO IZ VAŠINGTONA: “Amerika sada otvoreno podržava KOMPROMISNO rešenje za Kosovo”

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je u Vašingtonu posle razgovora s visokim zvaničnicima SAD da američka administracija otvoreno podržava kompromisno rešenje za problem Kosova i da Srbija treba da iskoristi taj trenutak.

Ivica Dačić
Beta

– Sada je (američka) administracija spremna da, barem, ravnopravno razgovara o našim predlozima za rešavanje najvećih problema u regionu, a to je svakako trajno rešenje problema Kosova i Metohije. Danas se otvoreno pruža podrška kompromisnom rešenju što je za Srbiju veoma pozitivno i podsticajno, kao mogućnost da se dodje do rešenja u interesu svih strana – naveo je Dačić, a saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije boravio je u dvodnevnoj poseti SAD gde je učestvovao na Ministarskoj konferenciji posvećenoj religijskim slobodama i ceremoniji obeležavanja stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući.

On je ocenio da je dolaskom nove američke administracije predsednika Donalda Trampa stvorena “povoljnija atmosfera” za iznošenje stavova Srbije i da postoji “veće razumevanje” pozicije Beograda, kao i “želja da se odnosi dve zemlje “resetuju”, navodi se u saopštenju.

Dačić je kazao da su razgovori koje je vodio sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom i pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom bili “veoma konstruktivni” i da su “protekli u veoma pozitivnoj atmosferi”.

Dodao je, kako se navodi, da mu je Bolton rekao da Trampova administracija smatra da je dosadašnja politika SAD prema Balkanu bila “rukovodjena ‘autopilotom’, politikom koja je bila definisana pre 20-30 godina”.

– Nastavićemo kontakte, ponavljam uz veliku podršku SAD za odvijanje dijaloga, to je velika promena jer kada ste razgovarali u američkim institucijama, do pre dve godine mogli ste samo da čujete da je to pitanje rešeno – rekao je Dačić.

Ocenio je da je njegova poseta SAD bila “veoma značajna, sa dobrim rezultatima za Srbiju” i da je to bila “odlična prilika da se razgovara o resetovanju i revitalizaciji” odnosa Vašingtona i Beograda, dodaje se u saopštenju.

Šef srpske diplomatije je dodao da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću preneo utiske iz SAD – da je situacija “bitno različita u odnosu na neko prethodno vreme” i da Srbija treba da iskoristiti taj trenutak da sa američkom administracijom dodje do rešenja za probleme u regionu, i da “reafirmiše svoju spoljnopolitičku poziciju”.

– Dakle, da rešimo probleme u regionu na način gde će svako dobiti, a ne da tražimo ko će šta izgubiti. To je velika promena – rekao je Dačić.