ĐAČKE UNIFORME se vraćaju u škole: Neki roditelji jedva čekaju, drugi se BUNE IZ JEDNOG VALIDNOG RAZLOGA

đačke uniforme
Public

U školske klupe od sledećeg septembra đaci svih škola u Srbiji mogli bi da idu u uniformama. Resorno ministarstvo je pre mesec dana konsultovalo roditelje i nastavnike.

Od 2.500 učenika, u Osnovnoj školi “Nikola Tesla” oko 300 učenika nosi uniformu. Sa grbom škole na košulji, već drugu godina zaredom sede u đačkim klupama. 

Nekada su se nosile đačke kecelje.

Učenicima se najviše dopadaju boja i materijal uniforme.

“Sviđa mi se što ima grb škole i ima goluba, a Nikola Tesla je voleo golubove”, kažu učenici.

Potvrda o opravdanosti ideje stiže od roditelja i škole.

“Da svi budu jednaki, da deca budu đaci, da liče na đake, da škola bude lepa, da bude jednoobrazna; da te uniforme budu u bojama, da nam jednostavno škola liči na radost”, izneo je svoj stav Dobrica Stojadinović, predsednik Saveta roditelja.

Direktor škole “Nikola Tesla” Dragoljub Gačić kaže da nije jednostavno uvesti uniformu.

“Ovo što smo mi uradili za prošlu godinu je, kako ja to nazivam, pilot projekat. To je opština podržala, finansirala i naravno velika zahvalnost za to. U ovim ostalim razredima idemo na to da to roditelji isfinansiraju”, rekao je Gačić.

A da li će i ostali učenici nositi uniforme – znaće se posle ankete. Odluka ko će uniforme plaćati još nije doneta. Kupovaće ih roditelji ili škola.

“Postoje škole i zajednice koje imaju više i manje materijalnih sredstava, tako da će vlasnici verovatno biti roditelji koji će kupiti verovatno najmanje četiri kompleta – dve letnje, dve zimske”, rekla je savetnica ministra prosvete Dragana Milovanović.

Skupa garderoba pravila je razlike među drugarima. Iste košulje imaće još jednu ulogu.

“Postojaće jedan jasan simbol da deca pripadaju jednoj istoj zajednici, jednom istom društvu. U tom segmentu svog života koji je važan, u kome provode mnogo vremena i tu gde idu u školu, mogu da forsiraju razliku i nejednakost u tome koliko se ko trudi, koliko ostvari rezultata – ako treba i da se takmiče”, objašnjava sociolog Slobodan Cvejić.

Iako sociolozi pozdravljaju ideju da osnovci budu isto obučeni, nisu saglasni da i srednjoškolci treba da budu uniformisani. Kako kažu, tinejdžeri odevanjem grade svoju ličnosti.loading...