“DAN D” JE 25. DECEMBAR: Bez posla ostaje blizu 1.100 RADNIKA ŽELEZNICE, deo odlazi uz prinudu

Za gotovo 1.100 radnika tri železnička preduzeća - "Srbija kargo", "Infrastruktura železnice" i "Železnice Srbije" će 25. decembar biti posledni radni dan, pišu današnje "Večernje novosti."

Voz
Wikipedia.org/ilustracija

Većina zaposlenih otići će dobrovoljno, a deo uz prinudu, uz socijalni program napustiće svoje firme.

Kako je precizirano, najviše radnika, oko 770, odlazi iz “Srbija kargo”, oko 320 napušta “Infrastrukturu železnice Srbije”, a oko 20 “Železnice Srbije”, a viška zaposlenih nema u “Srbija vozu”.

Radnici mogu da biraju jedan od dva obračuna otpremnina i to 50 odsto uvećani tromesečni prosek bruto zarade po godini staža ili 240 evra za svaki godinu provedenu u tom preduzeću.

– Iznos od 240 evra po godini staža je zaštitni mehanizam za radnike sa malim koeficijentima – rekao je Dragan Ranđelović, predsednik Sindikata železničara Srbije, prenose “Večernje novosti”.

U “Infrastrukturi železnice” odlazak je bio potpuno dobrovoljan i ljudi su se sami izjasnili. U slučaju “Srbije kargo”, dobrovoljno odlazi 60 odsto radnika, a što se tiče ostalih, bilo je neophodno formirati kriterijume i bodovanje, navode Novosti.

Kako je navedeno, ovime bi trebalo da bude završen odlazak radnika, a od iduće godine broj će se smanjivati prirodnim odlivom.