DAN D ZA BRITANIJU: Parlament glasa o sporazumu o RAZLAZU SA EU, Tereza Mej podnosi ostavku?!

Britanski parlament glasaće danas ponovo o sporazumu o Bregzitu, ali samo o delu koji se odnosi na uslove razlaza, a ne i o političkoj deklaraciji o budućim odnosima Velike Britanije i EU.

Pixabay.com

Poslanici će glasati o tekstu na 585 strana koji definiše uslove izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, uključujući iznos koji London mora da plati Briselu, detalje o tranzicionom periodu i kontroverznu zaštitnu meru “bekstop” koja garantuje da posle Bregzita neće biti carina ili drugih barijera duž trenutno nevidljive granice između Irske i Severne Irske.

Predsednik donjeg doma britanskog parlamenta Džon Berkou odobrio je da se danas glasa o sporazumu o razlazu, zahvaljujući tome što na glasanje nije stavljena i politička deklaracija o budućim odnosima Londona i Brisela.

Berkou je ranije odlučio da ne dozvoli da poslanici treći put glasaju o “suštinski istom” sporazumu o Bregzitu koji su već odbacili 15. januara i 12. marta, a juče je ocenio da je reč o “novom” predlogu, prenosi Bi-Bi-Si.

Vođa vladajuće Konzervativne stranke u donjem domu Andrea Lidsam rekla je da će EU pristati da odloži Bregzit do 22. maja ako britanski parlament usvoji danas sporazum o razlazu do 23.00 po lokalnom vremenu (do ponoći po srednjoevropskom).

Ako poslanici odbace sporazum, Velika Britanija ima rok do 12. aprila da objavi novi plan za Bregzit ili da napusti EU bez dogovora, čime bi rizikovala ozbiljne poremećaje u ekonomiji.

Premijerka Tereza Mej odlučila je da ponovo stavi na glasanje sporazum o razlazu s EU pošto je obećala poslanicima svoje Konzervativne stranke da će se povući sa čela vlade ako ga oni podrže.