Sjedinjene Američke Države ali i ceo sveta danas se sećaju napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku i Pentagon u Vašingtonu 11. septembra 2001. godine u kojima je poginulo 2.977 ljudi.

 

Napadi 11. septembra 2001. bili su serija koordinisanih terorističkih napada protiv Sjedinjenih Američkih Država koji su se dogodili u utorak, 11. septembra 2001. godine.

Prema zvaničnom izvještaju sve je počelo nakon što je Al Kaida, militaristička vahabijska organizacija, otela 4 američka aviona. Dva su udarila u Svetski trgovinski centar (STC) na Menhetnu u Njujorku. Treći avion je udario u Pentagon, glavno sedište Ministarstva odbrane SAD u Vašingtonu.

Četvrti avion se srušio u ruralnom delu Pensilvanije, 130 kilometara istočno od Pitsburga nakon što su putnici pružili otpor otmičarima. Pretpostavlja se da je ovaj avion trebalo da udari u Kapitol, zgradu američkog kongresa, Belu kuću ili Kemp Dejvid.

 

U napadima je poginulo 2.977 osoba i po tome 11. septembar 2001. godine predstavlja najveći kopneni napad na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država. 

Kako nije bilo dojava o otetim avionima, niti bilo kakvih naznaka da bi oni mogli da završe baš u zgradama Svetskog trgovinskog centra, udar aviona je zatekao žrtve u obavljanju redovnih poslova, a svega 18 ljudi koji su se u tom trenutku našli unutar “Kula bliznakinja” uspelo je da se spase. Među žrtvama 11. septembra bilo je i 372 stranaca, od kojih je i dva državljanina Srbije – Vladimir Tomašević i Bojan Kostić.

SAD su za napade optužile terorističku mrežu Al Kaida i njenog tadašnjeg vođu Osamu bin Ladena, a čitav događaj smatra se najvećim terorističkim aktom u 21. veku koji je imao ogromne društvene, ekonomske i socijalne posledice po ceo svet.

Nakon napada, Bela kuća na čelu sa Džordžom Bušom mlađim objavila je rat terorizmu u svetu. Bin Laden je uhvaćen i ubijen u proleće 2011. godine na jednom imanju u Pakistanu gde se krio.loading...